Tal com el nom indica, no és un trastorn real; Es produeix a causa d'un desajust hormonal. El nivell de les hormones és tan alt que es manifesten físicament símptomes com la fabricació de llet, inflor de mames i comportaments propis d'una gossa que acaba de parir: recerca del niu, contraccions, protecció dels cadells en un ninot de peluix, augment de pes, anorèxia, agressivitat etc. Tot això es produeix dos o tres mesos després del zel. La gossa reprodueix de manera fictícia el què sap de l'embaràs real.
La llet desapareix en menys d'un mes i el comportament es torna normal en 8 o 10 dies.
Cal dir que l'embaràs psicològic o també dit pseudogestació, no és un problema psicològic o alteració de conducta, sinó que es tracta d'un fenomen normal i fisiològic que no només a afecta a les gosses domèstiques sinó també a altres espècies d'animals carnívors. De fet, la pseudogestació permet que en grups de manades, com els llops, les femelles que no han parit ajudin a les altres a criar els cadells o bé que facin de mares dels cadells orfes.
Si els símptomes físics de la gossa són molt accentuats i té massa dolor a les mames, o el comportament és realment molest, la millor solució és l'esterilització, és a dir l'ovariotomia. També hi ha fàrmacs que ajuden a passar aquesta etapa sense tantes molèsties. Si tenim dubtes de si la nostra gossa està embarassada de debò o pateix Pseudogestació el millor és acudir al veterinari per a què ell ens ho asseguri a través d'unes palpacions a l'abdomen, o bé amb una ecografia. Ara bé, si estem convençuts que no pot estar embarassada perquè mai ha sortit al carrer sola ni cap mascle l'ha muntat, llavors sabrem que té un trastorn passatger.
Coses a tenir en compte:
- No deixar que la gossa es llepi les mames doncs estimula la secreció de llet.
- No deixar que tingui cap ninot que adopti com a cadell, així reduirem els símptomes psicològic.
- No treure-li la llet de les mames.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada