A la majoria de gossos els encanta llençar-se al riu, al mar o a una piscina; Especialment a les races d'aigua com els Retrievers i els Caniches. Tanmateix només a una minoria els agrada el bany amb sabó doncs aquest els resulta molest, sobretot a la cara. Tot i així cal banyar-los; És essencial per la salut de l'animal i la nostra pròpia.
La freqüència en els banys pot variar en funció de la raça, de les característiques del pèl, de l'estil de vida (no és igual un gos que viu a l'exterior que a l'interior) i de cada individu en concret (si té problemes de salut o al·lèrgies). Però en termes generals no es recomana en cap cas banyar un gos més sovint de un cop al mes, doncs la pell dels gossos és molt més sensible que la nostra i li faríem malbé l'Epidermis.
Si veiem que el nostre gos fa mala olor molt freqüentment no el banyem més sovint.
El raspallat diari treu el pèl mort que és el què provoca la mala olor i també el neteja de la pols acumulada, a part de ser un plaer pel gos. Hi ha races que només cal banyar-les dos cops l'any però que es mantenen sanes i netes amb el raspallat. També és recomanable rentar-los en sec entre bany i bany. Al mercat hi ha una àmplia gama de productes per netejar el gos sense aigua: espumes, polvos, liquid etc. Els treu la pols i l'excés de greix, a més de deixar un bon perfum.
Una botiga online especilitzada en productes de bany per gossos és Dermoscent.
El gos té pànic al bany?
El millor consell per evitar que el gos es posi nerviós i vulgui escapar de la banyera a tota costa és acostumar-lo des de petit. La primera vegada no fer un bany complert, sinó posar-lo a la banyera, mullar-lo amb aigua de la dutxa i treure'l. Només per a què s'hi vagi acostumant. El següent cop passar ja a una ensabonada. I sempre premiant-lo si es comporta bé. Ell ha de veure que el bany és un plaer. No mullar ni ensabonar el cap (lloc menys agradable) fins la tercera o quarta vegada que el banyem, per a què no sigui traumàtic.
- Posar taps o cotó fluix a les orelles del gos per evitar que li entri aigua.
- Usar sabons per gossos, mai els de persones doncs el PH és molt diferent i li podem causar problemes de pell.
- El bany no ha de durar mai més de 10 minuts.
- S'ha de vigilar el sabó als ulls del gos per evitar irritació.
- Un cop banyat, deixar-lo que s'escorri ell sol per treure la primera capa d'aigua del pèl. Després eixugar-lo amb una tovallola.
- En els gossos de pèl llarg es pot usar secador, a velocitat mínima i lluny de la pell per no cremar-lo.
- Un bany massa freqüent pot ocasionar al·lèrgies doncs se li treu de la pell la capa de greix natural que li hidrata, es debilita l'epidermis i l'animal acaba rascant-se cosa que pot acabar ocasionant ferides.
- No es pot banyar un gos abans dels 3 mesos, sobretot si encara no està vacunat.
- Un cop acabat el bany procurar que el gos no passi fred. Evitar corrents d'aire.
Hola Leticia, és la segona vegada que escric, i escriure bastant sovint. Tinc un westy de 4 mesos, el veterinari ens ha dit que no el banyessim despres de 5 mesos... però ente que surt el pati està molt brut. acabu de llegir en aquesta entreda que és fins els 3 mesos. Podem utilitzar alguna mena de producta de bany "sec2. moltes gràcies. M'encanta aquest blog
ResponEliminaHola!
ResponEliminaSi el veterinari us ha aconsellat fins els 5 mesos, feu-li cas. Cada raça té el seu temps. El westy precisament és una raça q s'ha de banyar poc, doncs els terriers tenen molts problemes de pell. El què cal fer és posar-li un xampú en sec,com ja dit a l'entrada. Poso alguns exemples però a qualsevol botiga canina en trobaràs.
salutacions
Holes!!
ResponEliminaHe llegit el teu article i hi han moltes coses que no estic d'acord.
Estic estudiant perruqueria canina i durant aquest temps he après moltes cosetes sobre el tema del bany dels gossets i m'agradaria compartir-ho amb tu i al teu bloc.
Vaig a comentar-te els temes que m'he assessorat amb perruquers canins i veterinaris:
La freqüència en els banys
Està bé diferenciar el gos que viu al carrer i el que tenim dins de casa; els que estant al carrer perfectament podem esperar-nos 1 mes i mig en banyar-lo però els que tenim a casa podem banyar-los més sovint. (simplement per la nostra higiene)
Actualment disposem de molts bons productes per poder banyar el nostre gos i no posem en perill la pell del gos; es veritat que ells tenen un greix natural a la pell i aquest els protegeix. (a les perruqueries canines o veterinaris, et poden assessorar; una de les cases més bones és la d'Artero)
Hem de pensar que tenim tota classe de xampús depenen del pèl del nostre gos (blanc, pèl dur, sedós, espès, "riçat", trenat, específics per paràsits, per lesions, per la sarna,...) i també tenim condicionadors, xampús en sec, perfums. És a dir que disposem de molta varietat de xampús i complements d'alta qualitat per a què el nostre gosset pugui estar net.
Això si, sempre remarcar que ha de ser xampús específics per a gossos (NO PERSONES) ja què el PH del gos no és el mateix que el nostre.
El raspallat diari és important per mantenir el pelatge sa i net. La gent s'hauria d'acostumar també abans de banyar al seu gos a pentinar-lo bé ja què mantindria molt més sa el pelatge del seu gos. (sobretot en gossets que tenen pel llarg i es fan molts nusos)
Consells que donaria per a què el gos no tingui por al bany és:
- Abans de banyar-lo, que estigui ben cansat (un bon passeig abans de fer-ho).
- El primer cop que el posis a la banyera que sigui una presa de contacte i no pas banyar-lo amb aquell moment; juga amb ell i dóna-li algun premi.
- Ensabonar-lo tot menys el cap (el cap serà l'última part que farem) però l'hem de fer ja què les orelles son un factor important a netejar sobretot amb gossets d'orelles caigudes.
- Els taps son un bon consell però parant compte no fa falta, no passa res que li entri aigua a les orelles.
- Als ulls també li podem posar gotes protectores per previndre sabó als ulls (preguntar al veterinari o perruquer caní)
- Secar el pèl és molt important. Hem de pensar que la pell del nostre gos tarda 3 dies en estar seca per tant haurem de secar-lo molt bé. (sobretot les parts mes sensibles com les orelles)
- Secador; secar-lo molt bé!! És molt important.
Un consell per a què no tinguin por del secador és que quan juguis amb el teu gosset, li ensenyis el soroll del secador i així el dia que l'hagis de banyar relacionarà aquell soroll amb alguna cosa positiva.
També li podeu donar algun premi per a què jugui mentre li estàs secant el pèl (alguna "xuxe")
Sobre que no es pot banyar un gosset abans dels 3 mesos tampoc no és cert; és important que estigui vacunat però sinó no passa res. (el millor consell és el del teu veterinari)
(antigament no es banyaven els gossets abans de les vacunes perquè els xampús i vacunes no eren de tant bona qualitat com ara).
Per exemple el meu gosset té 3 mesos i ja l'he banyat un parell de cops i encara li falta la última vacuna. (el veterinari em va dir que no passava res)
El meu gos agafa menjar nostre i cada dia li fa olor el pel, en aquest cas que puc fer? Ja he provat de banyar.lo pero igualment el dia següent li fa pudor quina solucio em recomanes sense gastar diners i que no sigui amagant el menjar?
ResponEliminaper sert es un caniche toy de 8 mesos blanc i el pel seli enrreda molt sobretot a les orelles que puc fer saps es que sovint el deixo amb la meva mare perque m'he trencat el braç i en tinc per 2 mesos i a la meva mare no pot perque no ho fa tot i que em diu que si
ResponEliminaHola Claudia,
ResponEliminadisculpa que et demani que t'expliquis millor perquè no he entès gaire bé el problema. A veure, què vols dir q el gos agafa menjar vostre? d'on?? dona, potsre no deixar el menjar al seu avast seria una bona solució. No sé perquè no la vols fer.
I quina relació té això amb la pudor del pèl??