7 de juny 2010

ELS DOS PRIMERS MESOS DE VIDA

El naixement d’un cadell i els seus primers mesos de vida són fonamentals i condicionaran el comportament del gos quan sigui adult. Reitar un cadell abans d’hora de la seva mare por comportar greus problemes al gos, que no haurà après el llenguatge caní, ni la relació amb els seus congèneres: no se sentirà gos. És per això que des de Va de gossos recomanem deixar la labor de criar als criadors professionals, doncs ells saben perfectament com portar endavant les primeres setmanes de vida del gos interferint el mínim. Ara bé, si realment esteu interessat s a criar a casa o simplement us heu trobat amb la situació no buscada d’un embaràs heu de saber com actuar per criar gossets equilibrats i sans mentalment.



Abans del part:

Una vegada ens adonem que la gossa està embarassada hem de tenir en compte que el part serà entre els cinquanta nou i els setanta tres dies després de la munta. L’embaràs sol durar més en races grans que en les petites. Quan a la gossa se li inflen les mames se li ha de aportar una dosi alta de calci i proteïnes per a què arribin per a ella i les seves cries.

La gossa embarassada camina amb mandra, fent esses i s’estira sovint perquè es cansa, però tot i així se l’ha de treure a passejar amb més freqüència i menys temps per cada passejada, doncs no convé demanar-li un sobreesforç. Li hem de preparar un llit en un racó tranquil: una caixa amb palla o diaris nets. És important que els cadells estiguin molt protegits del fred quan neixin.

El moment del part:

8 dies abans del part els cadells es mouen dins el ventre de la mare. Quan arriba el moment de parir ho notarem fàcilment perquè la gossa està inquieta, es llepa molt, respira de pressa per les contraccions i trenca aigües. La primera cria no pot trigar a sortir doncs la placenta deixa de tenir oxigen i existeix risc d’asfíxia. La cria neix envoltada de la placenta a la qual l’uneix el cordó umbilical. Les persones no hem d’intervenir en el part doncs la gossa ho farà sola. Ella mateixa talla el cordó amb les dents, llepa el cadell per estimular la respiració. Després es menja la placenta. A poc a poc aniran sortint les altres cries, amb intervals irregulars que van desde minuts a una hora. Ara bé, si l’ interval supera l’hora hem de vigilar si encara queden cries per néixer tocant la panxa de la mare, i en cas de dubte avisar un veterinari.

Després del part

És molt important proporcionar aigua a la gossa un cop a acabat el part. És una situació esgotadora que la deixa assedegada. Un cop passades les hores cal donar-li de menjar només caldo durant quaranta vuit hores, tot i que alguns professionals consideren que se'ls ha de donar el pinso habitual des del primer moment.
Els primers dies no hem de tocar les cries per res. Hem de respectar que la mare les cuidi sense interferir, tret de si hi ha problemes amb la gossa o amb alguna cria. Agafar un cadellet recent nascut podria portar terribles conseqüències per ell doncs la mare el rebutjaria. Ara bé, els professionals no es posen d'acord en aquest aspecte. Altres afirmen que sí que es poden tocar des que néixen, que de fet, és necessari per establir llaços entre els humans i els cadells.


Les etapes del cadell:


  • Els cadells neixen cecs i sords. Es mouen arrossegant-se I buscant la teta. No saben fer les necessitats sols i és la mare qui els estimula llepant l’anus durant les dues primeres setmanes. Després neteja el llit menjant-se els excrements. Els gossos per naturalesa, i ja ensenyats per la mare des que neixen, sempre fan les seves necessitats lluny del llit.
  • Als 15 dies de vida ja senten sons i obren els ulls.
  • Entre els 15 i 21 dies comencen a vocalitzar.
  • A les tres setmanes es van desplaçant del niu i juguen amb els seus germans, comença la fase de socialització que durarà fins els 3 mesos. És quan van tenint consciència que són gossos i a reconèixer els seus congèneres.
  • A les quatre setmanes se’ls desenvolupa l’olfacte i ja són capaços de fer les seves necessitats lluny del niu per si sols.
  • Als 40 dies (un mes i poc) comença el destete i els cadells ja poden menjar sòlid. Ja tenen les dents crescudes i mosseguen la mare al mamar. Per això ella els aparta i els gruny. En aquest moment el cadell aprèn a graduar la seva força amb les dents, aprèn que si mossega fa mal. Les persones hem d’estar atentes a aquesta situació per intervenir i començar a alimentar les cries amb menjar sòlid.
  • El desapego NO s’ha de fer immediatament que els cadells es desteten, doncs encara la mare els ha d’ensenyar a relacionar-se amb els seus germans i el llenguatge caní complert. El desapego és convenient fer-lo entre els 50 dies i els dos mesos.

 Totes les etapes de la cria d’un cadell, des que neix fins que arriba a casa de la família que l’ha comprat, són vitals per la seva formació psicològica. Sense aquests dos mesos de contacte amb la mare i els germans un gos està destinat a acabar malament. Els humans podem educar i fins i tot reeducar una conducta negativa producte d’errors humans però no podem, de cap manera, ensenyar-li el què només la seva mare li pot ensenyar: a ser un gos, a sentir-se com un gos, i a expressar-se com un gos.

Fotos cedides per Montse Badia de la seva gossa Cocoa i les seves 9 cries.

3 comentaris:

  1. un article molt interessant!!
    gràcies per la informació

    ResponElimina
  2. Suposo que et refereixes al gos de la foto no? és un Golden Retriever.

    ResponElimina