Característiques dels gossos de salvament:
La tria de gossos adequats per fer aquesta feina no es fa tant en funció de la raça (tot i q hi ha algunes que solen tenir més qualitats) com en funció del caràcter i la predisposició del gos. Ha de ser un animal equilibrat, segur, que respongui bé a estímuls com el d’anar a buscar la pilota, amb bona comunicació amb el seu amo-ensinistrador, de mida mitjana, en bon estat físic y bon olfacte.
S’escullen des de cadells de forma molt rigorosa. S'acostumen a triar mascles de 18 mesos de vida. Les femelles no són vàlides doncs les èpoques de zel complicarien la labor i impedirien que estessin disponibles tothora. És important que un veterinari doni el seu consentiment de què el gos està en perfecte estat físic i psíquic.
Han de ser gossos intel·ligents, valents i sociables. En cap cas amb tendències agressives. Han de tenir curiositat per buscar i ser esportistes.
Un cop sobre el terreny solen treballar unes quatre hores al dia, en períodes de mitja hora, i amb un estat de tensió intents a causa dels sorolls i el moviment. No és ni de lluny una feina fàcil.
Des de quan existeixen?
Ja des de principis de segle XX s’utilitzen els gossos per ajudar en catàstrofes similars a la d’Haití. Durant la I guerra Mundial ja se n’usaven per trobar soldats sepultats a les trinxeres. I a la Segona guerra mundial encara va anar a més. Durant els 50 Gran Bretanya va crear escoles per l’ensinistrament de gossos de salvament, seguida per EEUU, Alemanya i Suïssa. França s’hi afegí al 1979.
Abans dels 50 s’utilitzava, sobretot, el mètode d’escolta i crida vocal. Per tant era necessari que la persona estés viva per trobar-la. Actualment gràcies als gossos això ha canviat. Tenen la capacitat de detectar una olor sota una capa de neu de 8 m o localitzar una víctima a una profunditat de 3’50 m amb un èxit d’un 90 % en el temps de sis minuts.
Hem de valorar molt la feina d’aquests gossos i dels seus entrenadors. No hi ha res més satisfactòri que la col·laboració mútua entre animals i éssers humans amb una base de respecte i afecte. Que un gos dediqui la seva vida a un treball com el salvament és molt positiu pel seu equilibri i benestar mental, sempre que sigui fet en les millors condicions: bona alimentació i ben cuidat pel seu amo. I això ho té garantit. Enhorabona per la vostra excel·lent labor!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada