8 de nov. 2007

LA FÒBIA ALS TRONS I PETARDS

Tots els que tingueu o hagueu tingut un gos sabeu la terrible por que tenen aquests animals als sorolls forts com els petards o els trons. Segurament els haureu vist amagar-se sota el llit o sota el sofà i tremolar de pànic quan arriba la nit de sant Joan o quan trona i llampega. Personalment ho he passat i sé que els que ens estimem els gossos patim tant o més que ells. Hi ha dues maneres de solucionar el problema: pastilles o tractament psicològic. De la mateixa manera que els humans podem solucionar un problema psicològic amb pastilles, o tractant-lo d'arrel a través d'un tractament més llarg però més efectiu i aconsellable, els gossos també tenen aquestes dues possibilitats de superar la fòbia als sorolls forts. Les pastilles poden servir per sortir del pas una vegada, però un tractament psicològic ens garanteix que el problema s'acabi definitivament. Resulta tan fàcil que fins i tot el propi amo pot donar-li al seu gos aquesta ajuda. Els passos són els següents:

1. Es tracta d’agafar una cinta i gravar diversos sons: trons, petards, una carrera de cotxes, cops de porta, olles que cauen, timbres, tambors etc. Bàsicament sorolls estridents i forts que puguin posar nerviosos els gossos. En total hauria de durar uns 10 minuts. També es poden comprar cintes ja gravades. Pregunteu-ho al veterinari.

2. El gos funciona per associació d’idees així q hem d’aconseguir que deixi de relacionar els sorolls com els petards amb alguna cosa negativa i perillosa i els relacioni amb alguna cosa positiva. Així que pensarem en una activitat que pel gos sigui motiu d’alegria i satisfacció com el moment del joc o del menjar. Suposem que escollim el de menjar.

3. cada dia a l'hora del menjar de l’animal (cadascú ho farà a una hora o altra, depenent de quins horaris faci el seu gos de menjar) posarem la cinta gravada mentre aquest menja, de manera que sense adonar-se vagi acostumant-se a sentir aquests sons. El primer dia posarem el volum al mínim i cada dia l’anirem augmentant una mica més fins que estigui al màxim de fort. Aproximadament es tracta de seguir aquest procés durant un mes.

4. Un cop arribat al final veurem que el nostre gos ja no experimenta cap mena de por en sentir sorolls forts i que quan hi hagi petards o tempestes ens vindrà a buscar per demanar-nos alguna llaminadura o galetes. Per què? Doncs perquè li haurem ensenyat que els sorolls forts són bons, que signifiquen que ell ha de menjar. Haurem de complir i premiar-lo i dir adéu a la fòbia.

1 comentari:

  1. Hola, m'agrada el teu bloc doncs sóc una amant dels animals. Tinc un gos q té por als petards, és horrorós així q intentaré fer el què dius i ja et diré si dóna resultats. Moltes gràcies per l'ajuda!

    ResponElimina