19 de nov. 2009

ÉS EL GOS QUI PASSEJA A L'AMO


Quan caminem pel carrer és inevitable fixar-se en les persones que passegen els seus gossos, o millor dit, gossos que passegen els seus amos. Que un gos estiri de la corretja tot ofegant-se i fent que el passeig sigui desagradable pels dos és quelcom habitual. Sempre diem que prevenir és millor que curar i per tant l’ideal és ensenyar els gossos a passejar tranquil·lament desde cadells perquè és molt més ràpid i fàcil. Però quan el problema ja el tenim cal buscar solucions.
Hi ha diverses solucions vàlides:


1. El Halti: és un tipus de corretja que es posa al morro del gos de manera que quan l’amo estira, per fluix que sigui, el cap se li gira i l’obliga a canviar de direcció. Com que al morro no té cap mena de força no pot estirar. És el mateix sistema que porten els cavalls.


Avantatges:
- És un sistema del tot recomanable perquè en poc temps s’arregla el problema.
- No suposa cap tipus de dolor al gos, només incomoditat.
- No és car.


Desavantatges:
- El gos ho troba del tot incòmode les primeres vegades i cal tenir una mica de paciència per a què s’hi acostumi. Al principi convé posar-li per casa durant uns minuts. Donar-li un premi quan camini sense intentar treure-s’ho i dir-li un NO rotund quan sí que s'ho tregui.
- Estem obligant l’animal a fer allò que volem, i els partidaris de l’ensinistrament en positiu, pensem que s’ha d’aconseguir que el gos faci el que nosaltres volem per decisió pròpia, mitjançant premis.


2. El collaret de càstig o d’estrangulament: tot i que el nom sona molt agressiu en realitat no ho és gens. És una corretja que agafa el gos per la part superior del coll. Si l’amo estira ell de seguida obeeix perquè és una part del cap que no controla.

Avantatges:
- el gos aprèn amb certa rapidesa.
- Li ofega una mica però no li fa mal.
Desavantatges:
- en el fons també l’estem obligant a ser dominats per nosaltres.


3. Mètode educatiu: El mètode més llarg i que requereix ajuda d’un psicòleg caní o un ensinistrador és també el que realment educa l’animal; els altres només “l’obliguen a fer allò que no vol”.
Educar significa donar al gos allò que vol quan té una conducta adequada. Per tant, com que sabem que el gos desitja molt el passeig es tracta de fer-li entendre que només ho aconseguirà si es comporta com li diem.


- Pas 1: anem caminant. Ell estira. Ens parem i seguim caminant en la direcció contraria. Ell es desconcertarà però ens seguirà. I repetim aquest procés cada vegada que ell estiri. Després de molts intents entendrà que l’única manera d’anar on ell vol és no estirant.
-Pas 2: al mínim senyal de no estirar la corretja li hem de donar un premi immediatament. Això és un reforç positiu.
Probablement al dia següent tornarà al seu antic mètode, simplement perquè fa massa temps que el practicava i li agrada més. Tanmateix es tracta de seguir insistint.

Avantatges:
- un cop aconseguit el resultat és definitiu.
- El gos se sent lliure i aprèn.

Desavantatges:
- És un mètode que requereix paciència, temps i disciplina.


Existeixen altres solucions que censurem del tot per ser agressives amb els gossos com són els collarets amb punxes o, encara pitjor, els que emeten descàrregues elèctriques. Aquests mètodes només creen més pors als gossos i generen més agressivitat.

2 comentaris:

  1. graciès per aquests consells,ara ja puc treure el meu gos amb tota tranquilitat i sense preocuparme de si m'estira. recomano aquesta web !

    ResponElimina