14 d’abr. 2010

COM ENSENYAR UN CADELL A SER NET


Quan arriba un cadell a casa sempre ens trobem amb les complicacions pròpies d’un gos que encara no ha après les normes de viure en una casa rodejada de persones. El gos acaba de ser separat de la seva mare i germans i està desconcertat, insegur i necessita un procés d’adaptació a la nova vida. No li costarà gaire entendre les nostres costums sempre que nosaltres l’ajudem de la millor manera. Un dels hàbits que tothom tem per les dificultats que comporta és el de fer les necessitats al lloc que correspon. Al llarg dels anys s’ha cregut, per ignorància, que amorrar el gos a les seves defecacions o miccions era la millor manera de que el gos entengués que estava mal fet. Res més lluny de la realitat. Aquesta és la manera humana d’ensenyar, no canina. A un nen li pots ensenyar el què ha fet malament tres hores més tard perquè té capacitat racional i memòria però un gos només entén per associació i el què ha fet immediatament. Tres minuts després ja no és conscient dels seus actes. Per tant, Amb una acció com aquesta el gos no només no entén què ha fet malament exactament sinó que aprèn a témer l’amo, i a la llarga, pot portar conseqüències com trastorns psicològics tals com la Coprofàgia o agressivitat.

Com ensenyar el cadell a fer les seves necessitats?

Els requisits per aconseguir amb èxit que el gosset aprengui a ser net són: Paciència, coherència i premiar la conducta positiva. En l’educació en positiu d’un gos el premi és la base de l’èxit.

1. En primer lloc posarem uns diaris a una distància el més gran possible del seu llit i plat de menjar. Per instint la mare ensenya els seus cadells que les necessitats es fan lluny del lloc de dormir i menjar, i això cal respectar-ho. S’ensenya al gos a fer pipi als diaris i després a fora bàsicament perquè quan arriben a casa nostra amb uns 3 mesos, encara no estan vacunats i no estan immunitzats als refredats. Però si és estiu i fa calor podeu passar directament a ensenyar-li a fora. Les regles seran les mateixes.




2. És fonamental tenir clar que per a què el gos aprengui en poc temps només hem de fer dues coses: premiar-lo amb una llaminadura o amb felicitacions quan faci pipi o caca als diaris i dir un NO rotund si veiem que està evacuant fora de lloc; NOMÉS SI HO VEIEM. Si arribem a casa i ens trobem la cuina plena d’excrements ,simplement no li direm res. Ell no entendria què ha fet malament perquè ha passat massa temps. Hi ha qui creu que els gossos si que ho entenen perquè s’amaguen quan han fet pipi a casa, però en realitat ells s’amaguen perquè han associat que quan hi ha pipis i caques i ve l’amo el renyaran, però no sap perquè ,doncs ja no és conscient d’haver-ho fet ell.


3. A poc a poc anirem veien que ell entén que quan fa les necessitats al diari o a fora se’l premia i tendirà a repetir la conducta correcta i a no repetir la incorrecta. Els gossos són prou intel•ligents com per repetir allò que porta resultats positius per ell.

4. Per facilitar l’aprenentatge serà convenient que estem pendents de les estones en què és més possible que vulgui orinar, com és després de menjar i beure, de jugar, al matí quan es desperta (procurar obrir-li a fora o bé portar-lo al diari sempre a la mateixa hora), i més o menys cada mitja horeta. El portem i ens esperem amb ell l’estona que calgui intentant que no marxi fins que faci pipi i en el precís instant en què acabi premiar-lo. Si és a fora on el portem procurem que sigui al mateix lloc doncs així ell associarà més fàcilment les olors del lloc amb el pipi.
Un detall important és que pronunciem la mateixa paraula sempre que el portem al diari o a fora per a què sempre ho relacioni. La més lògica seria “anem a fer pipi” o “anem a fora”.


Si fem el procés correctament, amb paciència i sense posar-nos nerviosos el cadell pot aprendre en dies, tot i que com que és petit i té poca capacitat de retenir el pipi, si el deixem a casa sol unes hores, encara que ho hagi après ho farà a casa igualment.


Recordem:

  • No amorrar el gos als seus excrements. Només aprendrà a tenir-nos por.
  • Premiar la bona conducta, dir NO a la mala conducta si la veiem i no fer cas a la mala conducta si no la veiem.
  • Tenir paciència, ser coherent i no transmetre nervis.
  • Amb un parell o tres de diaris ni ha prou, no cal omplir la casa.


23 comentaris:

  1. Hola,

    a casa tenim un gat, un gos de nou anys i ara ha vingut una cadelleta de gos de setmanes. Està aprenent bé a fer pipi al celobert quan no som a casa, però tenim un problema, la gosseta fa pipi al llit dels gossos, al d'ella i al del gos de 9 anys. Això ho ha après del gat que ho feia per marcar, ara està en tractament amb homeopatia per que està capat. Com ho puc fer per que la gosseta no es faci pipi als llits dels dos?

    Gràcies,

    Montse

    ResponElimina
  2. Hola Montse,
    la veritat és que em falta molta informació per poder trobar el motiu pel qual la gosseta fa pipi als llits dels altres gossos. No és gaire normal i podria haver un factor d'estrès. De tota manera per corregir aquest i qualsevol mal hàbit només hi ha una manera: premiar quan ho fa al cobert o al lloc correcte i no dir res si s'equivoca. A veure, un cadell requereix atencions i fins que és autònim i ha après a fer les miccions a fora se li ha de dedicar temps. Per a poder-lo premiar cal q estigueu davant quan ho fa. Per tant et recomano que quan tinguis festa et dediquis a estar hores amb ella i observis què fa. Si veus que està a punt de miccionar als llits li dius NO i la portes al lloc corresponen. Quan pixi la premies. No hi ha altra manera. Mentre no facis això quan ets fora no pots arreglar res en arribar. Petons i sort.

    ResponElimina
  3. Hola, no sé si és la segona vegada que escric el mateix, disculpeu-me però m'ha donat un error la pàgina.

    Tinc un cadell, gossa Schnauzer, a la que no puc acostumar a fer les seves necessitats al carrer. He de dir que és la tercera que tinc i mai no he tingut problemes d'aquests tipus.

    A casa tenim jardí i s'ha acostumat una mica a fer-ho fora però també, de quan en quan, ho fa a dins. Hem anat uns dies de vacances i crèiem que seria la fórmula ideal doncs teníem molt de temps de dedicació i hem estat amb ella a totes hores (sobretot aquelles més importants)passejant-la però, no hi ha forma.

    Què opines?


    Encarna

    ResponElimina
  4. Hola Encarna,
    per poder-te respondre com cal necessito tenir més informació. És evident que alguna cosa passa.

    Quants mesos té el gos? potser no esteu tenint prou paciència, el gos triga el seu temps.
    Quina metodologia seguiu per ensenyar-lo? el premieu quan ho fa correctamet?
    Quan fa el pipi dins de casa? quan es queda sol, als matins etc?

    gràcies.
    Leticia

    ResponElimina
  5. Hola Leticia,

    La gossa té 4 mesos i mig. Quan fa alguna cosa al jardí li fem mil festes i la premiem amb una "chuche".

    Durant un parell de mesos ha estat sola a casa als matins. Abans de sortir de casa la trèiem al jardí i acostumava a fer les seves "coses". Si la deixem al menjador-cuina (és molt gran) no fa res dins de casa ara bé, si la deixem amb accés al passadís (lloc on, al principi ho feia amb un diari) llavors sí s'ho fa a casa. Creiem que per la olor.

    Ara hem començat (fa dos dies) a deixar-la estones al transportin i cada mig hora la trèiem a passejar. Però no aconseguim que faci res fora (i a dins procura no fer res, estem en un apartament de vacances)

    Jo creia que ara, durant les vacances podríem començar l'entrenament però...

    Pot ser l'error es que no la trèiem sovint al carrer?

    Gràcies per tot!

    ResponElimina
  6. A veure, crec que teniu poca paciència. Amb només 4 mesos és normal que encara no hagi après del tot. Aquest procés té el seu temps. Si quan la deixeu al menjador no ho fa a dins vol dir que va comprenent i si en canvi pixa al passadís on abans hi havia els diaris és comprensible, doncs encara creu que allà ho pot fer. A poc a poc anirà captant q només ha de fer pipi a l'exterior.
    Tmabé pensa que quan són tan petits no sempre aguanten moltes hores sense fer pipi i si es queda sola a casa ho fa quan no pot més. Sigui com sigui heu de seguir reforçant el premi quan fa pipi a fora, heu de repetir sovint la frase "anem a fer pipi" quan toca sortir perquè ho vagi associant i treure-la molt sovint ara q podeu estar per ella. Si quan la treieu a passejar no pixa allargueu el passeig fins que ho faci. I procureu treure-la després dels menjars, de beure, de jugar....
    Jo crec que és qüestió de temps.
    Sort i ja em diràs com avança. Escriur-me d'aquí un mes més.

    ResponElimina
  7. Hola Leticia, per l'art del google he arribat a aquesta pàgina. Bé, tinc un westy de 4 mesos, el tenim a casa desde els 2 i mig, i fa 4 dies que ja pot sortir el carrer. El que passà que encara no ha apres a fer les necesitats en el seu paper de diari i clar els meus pares es desesperen i fan totes les coses que no han de fer; cridar-li quan no l'han vist fent el pipi, i l'ùltima de ma mare, que la veïna el seu gos en dos dies ho va aprendre amorran el morri en les seves necesitats( que és el que vol fer perque començar a esta farta) Ja té 4 mesos i portu més d'un mes amb nosaltes.. i m'estic començant a preocupar. Tenim els papers de dari en el menjador, tocant la porta delpati que tenim. Ara que ho dius elabora té la cistella, pero ell no dorm allà, dorm a l'habitació dels meus pares. Quan ho fa en el diari li fem festes i quan el veig en el moment li cridem No. pero no funciona. Graciés amb antel.lació

    ResponElimina
  8. Hola,
    només puc dir-te que sí que funciona el mètode que explico, només cal pacìència i vosaltres no en teniu. És poc temps el què em dius i això ho aprèn a poc a poc. Ho sento però us he de renyar. L'actitut que prenen els teus pares és del tot contraproduent i acabarà portant problemes de conducta al vostre gos. Si voleu fer cas a la veïna que amb el mètode agressiu ha anat més ràpid, vosaltres mateixos, però això serà molt negatiu. La violència amb els gossos porta efectes ràpids d'aprenentatge però només aparentment. La por no ha de ser mai un mètode. Em fa mal saber que encara s'usen mètodes d'aquets. És un cadellet que està aprenent, no se li pot cridar. Si no sou capaços de ser pacients, adopteu gossos adults, no cadells.
    Salutacions

    ResponElimina
  9. Holes! estic d'acord amb tot el que dius!!

    La noa té 3 mesets i està amb aquesta fase. Vull explicar el meu cas per a animar la gent a què aquest mètode que has explicat funciona perfectament.


    Fa un mes que la tenim amb nosaltres.

    La seva bufeta és petita i naturalment fa pipi molts cops però molts. Tenim una habitació petita per a què faci les seves necessitats temporalmetn fins que ja es pugui aguantar.

    La caca des de el segon dia que va aprendre a fer-ho allí i no ha fallat mai,sempre ho fa allí; el pipi és més difícil.

    Al principi de 1o pipis, 4 els feia al lloc i la resta on no tocava; ara desprès d'un mes podem dir que és tot un èxit, de 10.... 8 els fa al lloc que toca i els altres 2 fora (però és normal ja què no se'n recorda o no arriba a temps al lloc.)

    Renyar al gos no funciona, tot el contrari agafa por!! nosaltres la premiem amb mimos quan fa les coses bé. Quan la portem a fer pipi li diem sempre "fes pipi" i quan ho està fent sempre "molt bé noa" i la veritat és que funciona.

    Apart, al carrer també fa les seves necessitats; intentem treure-la sempre a les hores desprès del menjar per a què ho faci al carrer i la veritat és què molt bé.

    L'únic que puc dir a la gent és què s'ha de tenir paciència i sobretot ignorar quan fa les coses malament i premiar quan les fa bé. S'ha d'intentar ser constant per a què puguis veure els resultats positius.

    bé, aquesta és la nostra experiencia i seguirem lluitant amb ella fins aconseguir-ho; val la pena!!

    ResponElimina
  10. Hola Eva,
    m'alegra molt sentir que amb ensinistrament en positiu esteu aconseguint bons resultats. Enhorabona! I gràcies pel testimoni.

    Leticia

    ResponElimina
  11. Hola, hem adoptat un cadell de 2 mesos i cap a les 19.30h del vespre es posa molt juganer però crec que massa. Va com una moto, dona salts, mossega, corre a munt i avall i sobretot no fa cas de les poques ordres que li donem i que durant la resta del dia si que fa cas. Per exemple,estem amb el tema del pipí i els diaris, i ho fa molt bé però sobre aquesta hora que us dic s'engresca a jugar amb el paper tot pixat i se'l menja. Li dic que NO però no ens fa gens de cas!!!! No sé perquè a aquesta hora es com si es tornés dolent i desafiador!!!! És la primera vegada que tenim un gos i anem una mica perduts.Moltes gràcies.

    ResponElimina
  12. És difícil saber els motius pels quals el vostre cadell està tan actiu al vespre amb tan poca informació. Està sol durant el dia? quines rutines seguiu? té pinta q el gos no es cansa prou durant el dia i al vespre treu tota l'energia. L'haurieu de cansar, fer-lo jugar molt la resta d'hores pq al vespre tingui més relax. És una qüestió d'hàbits més que altra cosa.

    ResponElimina
  13. Hola bon dia Leticia! M´agradaria saber: quin es el lloc mes adient en un pis per posarli el menjar i l´aigua al gosset, jo fins ara el poso a la cuina... També m´agradaria saber si mentres es cadell, es interessant posarli el llitet a la nit a la meva habitació als peus del meu llit...Moltes gràcies per endavant!una abraçada

    ResponElimina
  14. Bon dia anònim,
    no hi ha un lloc millor o pitjor en una casa per posar l'aigua i el menjar del gos. La cuina és una bona opció, com ho és qualsevol altra sala. Això si, ha d'estar lluny de la zona on posem el diari perquè el cadell faci pipi.
    Pel què fa a la segona qüestió, és una bona opció posar el llitet als peus del teu llit les primeres setmanes. El cadell necessita un procés d'adaptació quan arriba a casa perquè no podem oblidar que l'han separat de la mare de cop i molt recentment. Per tan sempre és recomenable que almenys la primrea setmana no el deixem sol a una sala a les nits. Això si, millor no acostumar-lo a dormir al llit amb nosaltres.

    Leticia

    ResponElimina
  15. Hola Leticia, nosaltres tenim dos gossos (un border collie i un gos d'atura) EL border és gran (2 anys i mig) i el gos d'atura va arribar quan tenia 3 o 4 mesos i ara en té 8, ja fa 4 mesos que intentem que no es faci pipi a dins (estan en un espai al pati en un porxo amb dues casetes de gos delimitat amb una tanca). El felicitem sempre que fa pipi a fora però no és fàcil veure quan s'està pixant a dins.
    La clau està en renyar-lo justament mentre es fa el pipi? O què estem fent malament? Fa més de 4 mesos que tenim paciència i no ens en sortim...
    Moltes gràcies pe endavant!

    ResponElimina
  16. Hola Anònim,
    la clau és felicitar-lo sempre que fa pipi fora i si el veus fer-lo a dins dir-li NO, res de renyar-lo. Teòricament això és suficient pq aprenguin. Amb 4 mesos ha millorat? ho dic perquè a vegades no tenim prou paciència i tot i que el gos va aprenent és normal que encara faci algun pipi a dins. De tota manera si creieu que la cosa no està avançant gens proveu de treure'l més sovint per poder controlar millor cada cop que faci les necessitats i poder-lo premiar. I sinó funciona podria ser que hi hagués un problema afegit. Potser el fet d'estar en aquest tancat li provoca ansietat i es pixa.

    ResponElimina
  17. Hola Leticia,
    Tenim un Golden Retriever que acaba de fer 1 any ja. Quan som a casa el deixem entrar i s'hi està tota la nit i es sap aguantar perfectament fins al matí que el treiem a passejar. El problema que nosaltres tenim és que durant el dia està al jardí i allà si que hi fa pipi i caca encara que nosaltres no volem. Crec que el seu problema és que no diferencia el pati de casa del fora del carrer. Quan fa el pipi i la caca quan el treiem a passejar el premiem amb llaminadures i abraçades i quan el fa a casa el renyem. Però passen els mesos i hi ha hagut molts pocs dies que s'hagi aguantat. Què podem fer?

    ResponElimina
  18. hola!!! el meu home ha comprat 2 cadells. un pastor alemany i un westy. teoricament el que es fa gran es perque ens vegili la casa i el westy per estar amb nosaltres a dins. ha fet un tancat força gros a fora i una perrera a dins el tancat....de moment les hores que estem a la feina estan al tancat i de nit tambei dormen i estan amb nosaltres sobretot el westy unes hores abans danar a dormir. ell diu que si estan tots dos junts ara que son tan petits no es fan companyia . la meva pregunte es si es bo que el westy dormi a fora. una altre pregunta que tinc es si es dolent banyarlos 1 cop o 2 per setmama ja que com que els te a fora trobo que fan molta mala olor y els rento molt sovint....i una tercera pregunta es si li costara mes temps fer les caques i pipis a fora de casa al no tenir un lloc fixe;al tancat de fora el fa on vol i llavors a casa fa el mateix .......el trec cada hora pero de vegades hi estem 10 minuts i no fa cap pipi..moltes gracies...

    ResponElimina
  19. Oppyda realment el problema és el que tu dius. Ell no diferencia el jardí del carrer i és normal pq tot és exterior. Personalment penso que és tornar-lo boig intentar que entengui això. Ho veig difícil però en tot cas treu-lo a passejar al carrer més sovint pq entengui millor el missatge.

    ResponElimina
  20. Anònim,
    banyar-los setmanalment és una barrabassada!! i més encara si són cadells. Si no vols que facin pudor no els tinguis a fora. Però és molt perjudicial per un gos ser banyat més d'un cop o dos al mes!! i especialment el Westy, q és una raça que té la pell molt sensible i fàcilment agafa alèrgia al bany (aquesta raça encara s'ha de banyar menys).

    No hi ha problema amb què el westy dormi a fora, ja està bé que es facin companyia. Personalment no m'agrada el fet que un gos sigui per vigilar la casa i l'altre per acompanyar-vos a vosaltres. Això pot crear problemes de conducta a la llarga amb el pastor alemany. Els gossos no són per fer de guàrdies de les cases.

    No té res a veure això que dius perquè aprengui. Es tracta de temps i sobretot de què el premiis quan fa les necessitats on les ha de fer, amb llaminadures.

    ResponElimina
    Respostes
    1. moltes gracies. mhas ajudat mt...no el banyare doncs mes de 1cop al mes i haura de fer mala olor ja que realment quan els separem pateixen i volen estar junts.ara el meu home fara el tancat on estan mes gran perque tinguin espai per correr quan som fora tot el dia....el que si que no puc fer es tenir 2 gossos dins de casa i una nena de 3 anys a dins, ja que a fora de la casa tenim molt de terreny pero per dins es una casa petita....ah...et volia comentar que el pastor alemany tot i que es tant petit quan el treguem del tancat esta tan esbarat que ho mossega tot i es tira a sobre de la nena..com puc fer perque estigui mes trankil? gracies!!

      Elimina
  21. Hola Leticia!!! Espero que em puguis ajudar!! Tinc una chihuaua de 4 mesos i mig, de quan te 3 dies que la tinc a casa, ja que la mare no la va voler alimentar be i van morir varios cadells, desde quan tenia 3 setmanes que fa totes les necesitats al diari, la nostra cuina es allargada, aixi es que a una banda te el seu llit i el seu menjar i a laltra banda els diaris i quan esta tancada a la cuina (quan nosaltres no estem) fa totes les seues necesitats al diari, perfecte, pero quan nosaltres arribem a casa i li donem acces a tota la casa ho fa on vol, no va a la cuina. Voldria acostumarla a fer-ho sempre al diari ja que no em va gens be perque tinc una nena molt petita traurela al carrer. Tambe li he comprar una caixa d'arena sense arena i en diaris, vaig triar una caixa de altura baixa per a que pugues accedir facilment i li poso els seus diaris pixats per ella i no em conseguit que fase les seues necesitats alli mai, encara que la posessem dins a la caixa a hora de fer pipi i li diguessem PIPI i esperessem una hora... no ho fa no ho vol fer alli... voldria acostumarla alli perque es mes higienic, aixi es que voldria que hi fes sempre a la cuina i despres de aixo introduirli la caixa... pero desde que ho intento no conseguixo res si te acces a tota la casa o fa on vol. Si ho fa fora al diari de la cuina la renyo i li dic AQUI NO i la duc damun del diari de la cuina i li dic PIPI AQUIIII pero no hi ha manera... espero que m'ajudes ja que porto 4 mesos peleant i no puc...

    Moltes gracies!!!!!

    ResponElimina
  22. Hola! no sé si has vist que ara no responc les preguntes gratuïtes....cobto 5 euros per consulta.
    si t'interessa m'ho dius

    petons

    ResponElimina