8 de jul. 2010

BORDER COLLIE


 
El Border collie és una raça campiona en concursos d’Agility, d’ovelles i de qualsevol tipus d’ensinistrament i alhora una gran companyia, pel seu extraordinari caràcter.

RAÇA: Border Collie.


CLASSIFICACIÓ: Grup I: gossos pastors i bovers(excepte bovers suissos).


ORÍGENS: Gran Bretanya. Ja al segle X el seu avantpassat cuidaven les ovelles a Anglaterra, Escòcia i País de Gales. Va ser al segle XVI que el Collie va triomfar a Escòcia quan es va començar a consumir la carn bovina i la vigilància de les ovelles era indispensable pel preu que valien. La raça es va fixar al 1893. Llavors el Border Collie va emigrar a diferents països europeus.
 
TRETS FÍSICS: Pèl llarg i orelles de punta. TALLA: Gran. ALÇADA: Mascle 53 cm, femella 50 cm. PES: 20 kg aprox. COLOR: bicolor: negre i blanc; gris i blanc; Blau mirlo i blanc; marró i blanc. ESPERANÇA DE VIDA: 12 anys.

 
CARÀCTER: Molt dòcil, molt pendent de l’amo i per tant amb grans aptituds per l’ensinistrament. És actiu, amb una gran personalitat i molt Intel•ligent (considerat una de les races més intel•ligents). Carinyós però alhora independent. És un gos que madura molt aviat, abans que altres cadells per tant se l’ha d’ensinistrar des dels primers mesos de vida. No té capacitat per ser gos guardià. Molt sociable. Difícil que sigui agressiu.

 
PUNTS DÈBILS:
  • Pels seus orígens a les muntanyes fredes d’Escòcia no suporta el calor. Compte a l’estiu en treure’l en hores baixes.
  • Pateix d’ulls fràgils. Pot tenir atròfia progressiva de retina.
  • Necessita raspallat diari pel seu pèl llarg i dens.
QUÈ HEM D’EVITAR:
  • No tenir-lo lligat ni tancat a casa o a un terreny. És indispensable donar-li noves motivacions.
  • Utilitzar-lo o pretendre que sigui un gos guardià. El seu caràcter sociable li treu capacitat per ser-ho.


IDEAL PER:
  • Persones actives, que disfrutin d’excursions, d’esport i exercici amb el seu gos, doncs és una raça que necessita molta activitat, estímuls i treball.
  • Persones que tinguin ganes de practicar Agility amb el seu gos, és una de les races més predisposades a aquesta activitat.
  • Persones que vulguin un gos d’ovelles.
  • Famílies amb nens. Té paciència i ganes de jugar amb els nens si se li ensenya des de petit. Ensinistrar a un nivell superior a l’habitual, a fer trucs Increibles. Ell s’ho passarà pipa i nosaltres també.
  • Viure al camp. Pot adaptar-se a la ciutat si se li dóna l’exercici adequat però sempre serà més feliç a l’entorn rural.

 

3 comentaris:

  1. m'agraden molt els gossos. Jo tinc una gosseta de raça samoyedo però m'agradaria tenir un border collie.

    ResponElimina
  2. Tinc una gosseta border collie de 8 mesos, m'agradaria contactar amb alguna associació de gossos d'aquesta rasa per poder compartir coses.
    Es molt dinàmica, juga molt amb els altres gossos, però el seu instint es anar.los arreplegant.
    Molt intel.ligent i carinyosa amb tothom. Malgrat està començant a mostrar-se agressiva amb gossos de rasa grosa.

    Salutacions
    Rosanna (BCN)

    ResponElimina
  3. Hola Rosanna,
    he trobat el club dels Collies d'Espanya:http://www.collieclub.es/CLUB%20estatutos.html

    Tot el què em comentes és normal per la raça. Però quan dius que es comença a mostrar agressiva amb gossos grans a què et refereixes? quina actitut té? ho dic pq als 8 mesos és massa aviat encara perquè mostri agressivitat. Els cadells no desenvolupen aquesta capacitat tan aviat.

    ResponElimina