17 de febr. 2011

NO AL SACRIFICI DELS ANIMALS A LES GOSSERES

La crisi ens ha de portar a fer passos enrere en temes amb els quals s'estava avançant positivament? Hem de tornar al sacrifici d'animals de gosseres per així eliminar el problema de la falta d'espai i de diners? és una mesura indignant i impròpia d'un país que es creu avançat. La setmana passada va haver molta polèmica arrel de la demanda d'alguns ajuntaments de poder sacrificar els animals de les seves gosseres per evitar despeses que no poden assumir. A més a més, Salvador Esteve, President de l'Associació catalana de municipis, va declarar que davant els problemes de la crisi en què s'han de retallar despeses creu que una de les lleis que s'ha de derogar és la de Protecció dels animals, que diu el següent: “ Es prohibeix el sacrifici de gats, gossos i fures a les instal·lacions pel manteniment d'animals de companyia i els nuclis zoològics en general, excepte per motius humanitaris i sanitaris que s'estableixen per via reglamentària. Article 12.2”.
És cert que a causa de la crisi els abandonaments van augmentar un 43% l'any 2010 a tot Catalunya i que, només a l'àrea metropolitana, es van recollir 3000 gossos i gats. És cert que aquest augment suposa un cost força elevat pels ajuntaments, concretament una mitjana de 8 euros per dia. És cert que quan es va fer la llei no es van posar prou mitjans per poder assumir les conseqüències del No sacrifici. Però, preguntem-nos si realment és just i ètic el què es pretén fer i si no hi ha altres solucions millors que aquesta per ajudar les gosseres. Els animals de companyia són responsabilitat de tots perquè som nosaltres qui els abandonem. Són éssers vius que mereixen viure i mereixen segones oportunitats. Fins quan anirem enrere i no veurem el valor social que tenen cap a les persones. Sacrificar per poder fer lloc per nous animals? Sacrificar per evitar despeses? Per què no es retalla per altres bandes? I si es posessin més mitjans per fomentar seriosament les adopcions? És indignant que a aquest país no siguem capaços de trobar una via alternativa a la matança. Hauríem de prendre exemple d'algunes protectores com la Societat Protectora d'animals de Mataró (SPAM), que ha estat capaç de trobar sortida i un us social als gossos que recull. Dedica una part dels gossos a rehabilitar presos de les presons, fent unes sessions en què els presos ensinistren els gossos, de manera que creïn vincles, que fomentin l'afectivitat i que recuperin la seguretat en ells mateixos. Considero una gran labor i una forma molt intel·ligent de treure profit d'aquests animals abandonats. Alhora els gossos es beneficien perquè aprenen a ser ensinistrats, recuperen la confiança en els humans i es preparen per ser adoptats de nou. I així, els gossos no són simplement una molèstia que s'emmagatzema a unes instal·lacions que costen diners. Per què no poden fer el mateix les gosseres municipals? Per què? Massa preguntes sense resposta.

2 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord amb el que dius, sempre hi ha alguna solució abans que sacrificar un animal, però s'ha de pensar, s'ha de buscar, i sembla que això no es porta. A mi m'encanta l'SPAM, és una passada tot el que fan, jo vaig adoptar el meu gos allà i n'estic molt contenta, pq a part per recollir diners per poder autogestionar-se, fan uns encants solidaris en els que venen de tot (recollit del carrer o coses que la gent ja no vol i ho porta), i amb aquests diners ja tenen una mica més per tirar endavant.

    Les altres protectores haurien de trobar solucions com aquestes.

    ResponElimina
  2. Si jo també hi estic dacord però molt dacord ! :)

    ResponElimina