15 d’abr. 2011

LES ORDRES BÀSIQUES

Quan un gos és petit convé ensenyar-li les bases de l’obediència per poder controlar-lo en la majoria de situacions. Si li ensenyem correctament les ordres SEU!, TOMBA’T!, VINE, QUIET, NO i a venir quan es diu el seu nom, tindrem molt guanyat. Hem d’aconseguir que l’ensinistrament sigui quelcom agradable i divertit pel gos, no una obligació. Doncs la manera com ho fem farà que ell ho associï amb positivitat o negativitat i això és vital per tenir-lo predisposat a aprendre. Per tan, quins requisits convé tenir en compte a les primeres lliçons:
  • Fer-les a un lloc tranquil, sense sorolls ni distraccions.
  • Que no durin més de 10 minuts. Si s’allarga massa el gos es frustrarà.
  • Estalviar-nos les presses i les pressions si no surt tan ràpid com volem. El gos se sentiria frustrat i crearíem un condicionant negatiu.
  • Les bases de l’obediència ja dites, més ensenyar el gos a fer les necessitats i a no estirar de la corretja es poden fer ja des dels 3 mesos, però no hem d’anar més enllà. La resta d’ensinistrament quan sigui més gran.
  • El què ha après als 5 mesos no ho oblida mai.
Com començar l'ensinistrament?

La primera ordre que cal ensenyar és la de seure. És important per calmar la sobreexcitació del gos en moments en què vol sortir a passejar, per exemple. Un gos educat ha de saber calmar-se, seure i llavors obtenir el premi.Tant per ensenyar l’ordre de seure com la de tombar-se s'ha aprofitar un moment que estigui fent aquest gest per si mateix i dir-li SEU o TOMBA’T perquè comenci a associar l’acte amb la paraula. Repetir això varis cops fins que ho faci quan diguem la paraula i llavors premiar-lo.
Quan ja ha après què vol dir, seure, tombar-se i aixecar-se, anem un pas més enllà tot intentant que després de seure sigui capaç de mantenir-se quiet fins que li diguem que vingui. Quan el tenim assegut li diem QUIET, ens apartem d’ell cada cop més temps i finalment li diem VINE i el premiem. Quan el gos no s’esperi i s’aixequi abans d’hora no se li dona cap premi i es repeteix l’exercici. De seguida entendrà el missatge.

Les primeres vegades que ensenyem el gos aquestes ordres bàsiques ha de ser dins de casa, per evitar distraccions. Però un cop estan ben apreses convé apujar el nivell i fer-li complir a diferents llocs: parcs, carrer, en presencia d’altres animals, d’altres persones….doncs interessa aconseguir una màxima concertació en l’animal i tenir la seguretat que sigui on sigui i passi el què passi al nostre voltant el gos sempre obeirà.
Pot semblar difícil però no ho és gens. Només cal tenir paciència i gaudir de l’ensinistrament com si fos un joc (De fet, pel gos és un joc). El gos rebrà la nostra positivitat i respondrà molt millor. És una bona oportunitat per unir llaços entre el gos i l’amo, reforçar els vincles i la confiança mútua.

2 comentaris:

  1. Gràcies per aquesta entrada. Aquesta setmana santa provaré la tècnica per veure si aprèn a tombar-se.

    Salutacions!

    ResponElimina
  2. primer que tot, felicitats pel bloc!!

    un article molt interessant!!

    estic completament d'acord amb tu amb tot el q dius!!

    el que costa més és al carrer!!

    tinc una beagle de 8 mesets i la veritat és què estic molt contenta del que ha après!

    va venir a casa quan tenia dos mesets clavats i des de el primer dia que li estem ensenyant cosetes però tal com dius tu, en períodes curts de temps!!

    totes aqeustes ordres ja les ha après i ho fa molt bé!! cada dia juguem 5 minuts amb les ordres i ella està encantada de la vida!!

    però el què més costa és al carrer ja què això d'estirar en moments puntuals ho fa molt sovint! però bé, a poc a poc!!

    i després al ser molt sociable costa que estigui pendent de tu ja què tot el que es mou li fa gràcia saludar-lo! jejeje

    fins aviat!!

    ResponElimina