10 de nov. 2007

ELS TRES PRINCIPIS BÀSICS PER EDUCAR UN GOS


Educar un gos és molt més complex del que creiem. S’ha de ser constant, coherent i tenir disciplina per a què el gos no acabi sent agressiu. Abans de dir quins són els 3 principis bàsics he d’explicar quina és la finalitat d'educar correctament un gos. Els nostres amics canins tenen l’instint de viure en manada, i en tota manada hi ha un gos que mana (gos Alfa) i els submisos (gossos omega), entre altres categories entre mig. Els gossos veuen la família d’humans com la seva manada i en funció de com els eduquem pensaran que ells ocupen el lloc de gos Alfa o de gos dominat. Hem d’aconseguir que siguin SEMPRE gossos dominats. Quan els mimem massa i no els fem complir els principis bàsics, poden acabar convertint-se en gossos agressius, simplement perquè creuen que són els gossos Alfa de casa i que tenen el dret a mossegar si és necessari. Cal destacar que un gos agressiu no és dolent, és víctima d’un mal ensinistrament.Els principis bàsics són:



1. Quan arribem a casa i el gos ens ve a saludar amb aquella efusivitat i alegria que tots coneixem, no l’hem de saludar, almenys els primers minuts. Sé que pot sonar cruel i difícil d’aconseguir, però creieu-me que no ho és i l’animal s’hi acostuma ràpid. Es tracta de no dir-li res, ni mirar-lo als ulls mentre ens saluda fins que se li passi. Un cop ja estigui tranquil llavors és el moment d’anar-lo a buscar i acariciar-lo. Això es fa perquè entengui que ell és un gos submís i nosaltres els seus dominants, doncs a les manades de llops segueixen aquest patró.

2. El nostre gos ha de tenir uns horaris de menjar, no val deixar-li el plat ple de forma permanent. D’igual manera que quan eduquem un fill li donem una disciplina i uns horaris, el gos també ho necessita. En el moment de donar-li el plat és important que abans que ell començi l’amo faci veure que menja davant del gos. A les manades de llops el gos Alfa sempre menja abans que els submisos.

3. En el moment de jugar amb el gos, no li hem de prestar atenció quan ens porta les seves joguines (la pilota, l’os, el nino...). Hem de ser sempre nosaltres qui el busquem per jugar. Per anar bé les joguines no haurien d’estar esparcides per tota la casa, sinó desades a algun lloc que no estigui a l’abast de l’animal.


Educar un gos requereix moltissima dedicació i moltes més normes que les que acabo d’esmentar. Però si seguiu aquests tres principis bàsics el vostre gos tindrà un comportament molt millor.

16 comentaris:

  1. Bon dia,

    Permeti que li digui que Educar és ajudar a les persones a convertir-se en amos de seu destí, a desenvolupar i adquirir les capacitats que els permetin actuar i interactuar constructivament amb els altres i amb l'entorn.
    Un gos no pot ser educat, perquè sempre serà un animal que no serà amo del que fa i sempre interactuarà segons el que el seu amo l’hagi ensenyat a fer.
    Crec que són conceptes diferents: Educar, ensenyar, instruir, domesticar...no volen dir el mateix, tot i que estan relacionats.

    Gràcies

    ResponElimina
  2. Bon dia,
    primer de tot gràcies per entrar al meu blog i fer-me reflexionar amb els seu matis sobre el concepte Educació.
    Li reconec que el què apunta és interessant i m'ha fet reflexionar. En llegir el seu comentari he corregut a agafar el diccionari i mirar-ne les definicions. Obviament hi figura la seva, però la segona accepció diu: "ensenyar certes pràctiques o costums als animals, ensinistrar."
    Eduquem les persones i els animals de diferent manera, cadascú segons la seva capacitat, però tot és educar. He de dir-li que la forma d'educar un infant i un gos, en molts aspectes és igual. Els nens i els gossos utilitzen els mateixos mecansismes, gens racionals, per fer maleses o cridar l'atenció, i la resposta de l'educador és molt similar. I això no ho dic jo, que al cap i a la fi, fa poc que sóc psicòloga canina, ho diuen tots els professionals. De fet, per a què no li sembli escandalós el què acabo de dir, la psicologia humana va basar els seus estudis, en els seus inicis, en la psicologia canina.

    salud

    Leticia A.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Hola,
    Tinc una gossa d'1 any i 1/2 i està lliure pel jardí. Fins ara tot correcte, però fa 2 dies que s'escapa, tot i haver pujat la valla que tenim, s'escapa igualment.
    Com ho he de fer per fer-li entendre que s'ha d'estar a dins del jardí?
    Gràcies per endavant.
    Rosa

    ResponElimina
  6. Rosa,
    ja t'he respost a l'altra entrada.
    salut

    ResponElimina
  7. Hola,
    hem anat a buscar una gosseta a la protectora i te 9 mesos. Ara l'hem d'ensenyar a portarse be i a fer les seves necesitats on toca. I aixó es el mes difícil.
    Creus que estem a temps d'ensenyarli tenin ja 9 mesos? I que ens aconselles que hem de fer?
    Moltes gràcies

    ResponElimina
  8. Hola Nati,
    lògicament hi ha una edad en què és molt fàcil ensenyar qualsevol cosa al gos, entre els 3 i 4 mesos, però això no vol dir que després sigui impossible educar. Mai ho és. T'aconsello llegir-te altres entrades del bloc, de l'apartat "educació" com el d'ensenyar a fer les necessitats. Prova les meves recomanacions i tingues paciència. Si no t'ensurts em tornes a escriure.
    sort i felicitats per haver elegit adoptar un gosset enlloc de comprar.

    Leticia

    ResponElimina
  9. Hola,

    D'aquí un mes tindrem una gosseta a casa, és un creuament de llaurador, mare llaurador i pare llaurador mastís. Estem molt contents de tenir-la i il.lusionats, però tenim molts dubtes perquè no hem tingut mai un gos i no sabem si el sabrem educar bé. Tinc dos fills, un nen de 13 anys i una nena de 12, estan impacients... a casa també hi tenim un conill, desde fa un any aproximadament, és el rei de la casa, quan no hi som el tenim dins la gàbia però quan som a casa el deixem lliure, sempre contrlat.E dubte que tenim és el conill i la gosseta que tindrem, ens en sortirem? sabren fer que convisquin junts sense fer-se mal?

    Moltes gràcies,

    Anna

    ResponElimina
  10. Hola Anna,
    un gos pot conviure amb qualsevol tipus d'animal si se l'ensenya a conviure des de petit amb ell. El llaurador serà un cadell? l'ideal és que els presenteu des del primer moment. El gos apendrà a veure el conill com un nou membre de la família. Mentre sigui cadell li he de vigilar que no sigui massa brusc amb el conill quan hi jugui. No hi ha perill que li faci mal perquè els cadells no són agressius. Si sabeu dir NO quan sigui massa efusiu amb el conill apendrà a tractar-lo.
    Sort!

    ResponElimina
  11. Hola,
    Gracias por compartir tus conocimientos a cerca de los perros. Tenemos en casa un labrador chocolate de 4 meses, yo viaje un mes y he visto el cambio, Al parecer mi marido lo castiga y me parece que se ha vuelto un poco agresivo. Antes cuando mordia le decias que no y solo jugaba pero no mordia ahora muerde y no comprende un no. Quiero preguntarte si me puedes aconsejar si ya podemos llevarlo a educar o aun es pequeño, mi marido dice que es muy pequeño, yo no lo se, precticamos todo lo que nos aconsejas, hay mejoras pero creo que necesitamos un profesional, gracias por tu respuesta. Me olvidaba decir que el perro es de mi hija pero ella, al contrario de mi marido le acepta todo aunque va muy mordida le da pena castigarlo, solo cuando le hace daño lo castiga. Bueno el perro el precioso y queremos que sea feliz y nosotros con él.
    Dora

    ResponElimina
  12. Hola Dora,
    con 4 meses un perro todavía no ha desarrollado la agresividad, por lo que cuando muerde es para jugar. Como en su momento no habeís hecho bien lo del NO ella no entiende donde estan los limites. Hay que enseñarle que el juego no consise en morder y eso se hace sencillamente diciendo NO e ingorandola después, dejando el juego. Cualquier perro entiende, a base de repetir, que si muerde se acaba el juego. Lo que no hay que hacer es gritar y castigar. Y si me dices que tu hija es permisiva esto no ayuda, solo confundis al perro sobre lo que debe y no debe hacer.
    Para un adiestramiento aún es joven, pero si que podéis llevarlo a clases de cahcorros, que son para sociabilizarlo con otros cachorros. Pregunta a tu veterinario donde las hacen.
    Suerte!

    ResponElimina
  13. Hola Leticia,
    Fa dos mesos que tenim un snachauzer miniatura. Ha començat a mossegar les coses i a fer malifetes. Quan la meva parella el veu el renya molt i el pega al cul. Crec que li deu fer mal perquè el gosset plora molt fort. Jo no crec que aquesta sigui la millor manera de renyar-lo i de que el gos ho entengui. M,agradaria saber com ho hem de fer sense haver-lo de pagar.
    Moltes gràcies.
    Inés

    ResponElimina
  14. Hola Inès,
    sense dubte la teva parella no està educant correctament el gosset. T'has llegit l'article? ho dic perquè ho explico amb detall com s'ha de fer. És molt llargm per tornar-ho a escriure aquí.
    Perì resumint: res de renyar ni castigar. El gosset mossega perquè li surten les dents i li fan mal. Li heu de donar joguines especials per mossegar i en tot cas premiar-lo quan mossega les joguines i dir-li NO quan mossega els mobles.

    ResponElimina
  15. Hola Leticia,
    Felicitats pel blog, m'agrada moltíssim i si és posible m'agradaria fer-te una consulta.
    Nosaltrem tenim una gosseta d'onze anys( la Tuca ) i ara hem agafat un cadell (la Nua) d'un amic que és pastor i la seva gossa va parir.Tenim problemes perque la Tuca no vol saber res de la Nua, li gruny quan s'acosta perque la Nua vol jugar i l'altre no vol,la Tuca s'ha tornat més esquiva i tristona i no vol menjar.
    La Nua mossega com tots el cadells però li ha agafat una manía de mossegar-me els peus que em fa mal i tot.No se com fer-li veure que quan dic NO és per les mossegades.
    Moltes gràcies!
    Àngels

    ResponElimina
  16. Hola Àngels!
    moltes gràcies :)
    Mira, el què expliques és del tot normal no pateixis. Quan un gos vell que porta temps sol i tranquil rep un nou company petit és normal que no vulgui que l'empipi. Que el grunyi és correcte, li està marcant i és propi del llenguatge caní. El petit aprendrà així on estan els limits. Dius que la Tuca està més depre. Això és perquè ha notat un canvi en la seva vida i això la trasvalsa però s'acostumarà. No deixeu de donar-li carinyo que no tingui zelos.

    El tema de les mossegades. És més senzull del què sembla. Qualsevol acttitu que tingui que no t'agradi al moment que la fa li dius NO i tot seguit l'ignores. Si et mossega, pots dir NO o simplement fer ai! els gossos ho entenen perfectament. I tot seguit no li fas cas. I quan pari li fas festes. Poc a poc deixarà de fer-ho.

    petons i sort!

    ResponElimina