7 de febr. 2010

JACK RUSSELL TERRIER



Tot i ser una raça jove el Jack Russell es va fer molt popular gràcies al famós Pancho, el gos que jugava a la Primitiva a l’anunci de tv. Era una parodia però si hi ha alguna cosa de certa és que és un gos amb molta capacitat d’aprenentatge.

RAÇA: Jack Russell terrier.

CLASSIFICACIÓ: Grup III: Terriers/ Bracoide.

ORÍGENS: El seu nom li va donar el seu creador: Jack Russell, un mossèn anglicà. Era molt aficionat i amant dels Terriers i va començar a creuar-ne de diferents varietats, com el Fox terrier, fins que va crear el Jack Russell. Posteriorment va ser Austràlia el país que va desenvolupar i estendre la raça, tot i que no se sap exactament com va arribar fins allà des d’Anglaterra. El 1972 es va crear oficialment el Jack Russell terrier club of Australia. La raça ha trigat molts anys ha ser reconeguda per la FCI *(Federació Cinològica Internacional), concretament el 2001, tot i que alguns Clubs com el Kennel Club britànic sí que ho havien fet abans.

TRETS FÍSICS: Hi ha la varietat de pèl dur i el de pèl llis i la de potes curtes i llargues.
COLOR: blanc, blanc i foc, blanc amb marques negres. És característica la seva cara blanca amb una taca al voltant d’un ull. TALLA: Petita. ALÇADA: mascles 33-35 cm i femelles 33 cm. PES: 6’5kg. ESPERANÇA DE VIDA: 15 anys.

CARÀCTER: el propi dels terriers: atrevit, valent, intel·ligent, curiós, independent i molt actiu. Li agrada molt jugar. Tenen gran capacitat per ser ensinistrats i aprendre Agility. Com que originàriament era gos de caça de petits rosegadors té tendència a bordar i escarvar la terra. Necessiten molt exercici per cremar la seva gran energia. Li encanta jugar a la pilota amb el seu amo.

PUNTS DÈBILS
  • Pot patir la malaltia dels terriers Ataxia o Mielopatia de Terrier, malalties hereditàries. L’Ataxia és una descoordinació d’alguns membres del cos. La Mielopatia és una afecció de la medul·la espinal.
  • Tendència a patir luxació del cristal·lí als ulls.

QUÈ HEM D’EVITAR

  • No deixar-lo gaire temps sol. Té tendència a l’avorriment i a l’ansietat per separació i pot destruir coses. Si és inevitable deixar-lo sol cal cansar-lo molt durant el passeig del matí i deixar-li un kong (veure el meu post a la secció d'accessoris i objectes) per a què es distregui.
  • Ser massa permissius i tous. És un gos amb tendència a ser dominant així que convé disciplina i deixar-li clar qui mana des del principi.
  • Portar-lo a una casa on hi hagi ocells o rosegadors. Té un fort instint de caçador.
IDEAL PER
  • Persones actives. Gens recomanat per persones sedentàries.
  • Per famílies amb nens doncs li encanta jugar.

  • Viure en cases amb jardí doncs necessita espai per corer. Si viu en un pis és imprescindible passejar-lo tres vegades al dia.

* És l’organisme que s’encarrega de posar les normes respecte la cria de gossos, de dictar l’estándar de les races (quina ha de ser l’estètica de cada raça), de protegir les races i de validar una raça nova. Es va crear el 1911. La seva seu és a Bèlgica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada