18 de nov. 2014

COM CUIDAR UN GAT AMB SIDA (VIF)

És sabut que la majoria de malalties dels humans també existeixen en animals. Una d'elles és la SIDA felina, coneguda com a Virus d'Immunodeficiència Felina (VIF). Aquesta és una de les malalties més greus en els gats, juntament amb la Leucèmia, doncs no tenen cura ni vacuna. Només poden tractar-se per a tota la vida per donar-li la major qualitat de vida possible. Per això el mes important és saber com cuidar d'un gat amb SIDA en el dia a dia.

Què és la Immunodeficiència Felina?


És una malaltia contagiosa, que es contreu mitjançant el contacte amb la saliva i la sang d'altres gats, per això és molt fàcil que als gats que deixem entrar i sortir al seu lliure albir la puguin contreure. Només es contagia entre gats, ni entre d'altres animals ni a humans, és important tenir-ho en compte. Un gat amb Immunodeficiència pot conviure perfectament amb altres animals i persones sense problemes, però no amb gats sans.
Aquest virus és un dels denominats Lentivirus perquè el període d'incubació és llarg.
Va destruint lentament les defenses de l'animal generant en ell immunodeficiència (com la paraula indica dèficit de sistema immunitari) i això implica infeccions constants i molta facilitat de contreure tot tipus de malalties, doncs el seu cos no és capaç de fer-les front. Un gat amb Inmuno sense tractar es va afeblint fins que mor. Però detectada a temps, amb el tractament adequat i les cures oportunes a casa pot viure amb força qualitat de vida. Potser no llarga però si una bona vida. Alguna cosa semblant a la Leishmania en gossos.

Com detectar-la?

Els símptomes són bastant visibles i fàcils de detectar: decaïment, vòmits, febre, pèrdua de gana. Si el teu gat els té no t'alarmis, porta'l al veterinari perquè faci les anàlisis oportunes per descartar la malaltia. Pot ser simplement un malestar passatger però cal estar-ne segur. I si finalment les proves de Inmunodeficiència són positives no et deprimeixis. El teu gatet pot seguir sent feliç si li dónes les cures i carícies necessàries.

Com cuidar al gat amb SIDA?

  • Sobretot i en primer lloc garantir-li una alimentació de bona qualitat, nutritiva i abundant en proteïnes.
  • Donar-li suplements de vitamines A i C i L-lisina (per prevenir les infeccions). El veterinari t'orientarà en quins suplements donar-li.
  • Anar al veterinari a posar-li les vacunes anuals que toquin amb especial rigor per prevenir que contregui altres malalties com la grip felina. Recorda que ell no té mitjans per combatre-les per si sol.
  • No oblidis desparasitar-lo externament de puces i internament. Tots els paràsits que tingui li poden causar infeccions cutànies o internes. 
  • Com que no té defenses necessita protegir-se molt de les malalties. Per això no és gens convenient que surti al carrer. És el major focus de virus i malalties.
  • El seu estrès o malestar psicològic pot afectar-li físicament ja que és feble de salut. Cuidar molt la seva rutina, que hi hagi els menys canvis possibles, que el seu espai sigui còmode. Es recomana un ambientador de feromones per relaxar-li. 
  • Porta'l al veterinari cada vegada q es trobi malament. Ell no pot combatre les malalties per si mateix. 

Totes aquestes cures no deixen de ser gairebé les mateixes que donaries a un gat sa però en casos de SIDA convé posar més èmfasi i rigor doncs la seva vida en depèn estrictament.
D'altra banda és un gat normal que necessita afecte, el seu espai i el seu joc. I pot tenir altres companys felins sempre que siguin Inmunodeficients com ell.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada