10 de nov. 2010

LA IMPORTÀNCIA DE LA SALUT DENTAL


Els gossos, com tots els mamífers, pateixen problemes a la dentadura. L'alimentació influeix molt en què les seves dents estiguin sanes durant més anys o no. Els gossos de raça petita com els Yorkshires o els Caniches tenen més facilitat de tenir malalties dentals perquè acostumen a tenir les peces mal posades i això provoca l'acumulació de bacteris entre elles.

Quines dolències poden patir?

Caries:
Apareix en els gossos entre els 3 i 7 anys però contràriament als humans és un problema poc freqüent.

Sarro-Gingivitis:
El sarro és una capa grogosa que s'acumula a les dents. En els humans s'acumula a la part interior de les dents, en canvi en els gossos a l'externa. El sarro els provoca mal alè i infeccions bacterianes. Si no s'elimina aviat, amb una neteja dental, pot arribar a ocasionar Gingivitis que és una inflamació de les genives. Llavors els comença a fer mal i no mengen normalment. Si això no es tracta acabarà perdent les dents afectades.


Com prevenir problemes dentals?
  • Per mantenir sana la dentadura d'un gos l'ideal seria raspallar-li les dents una vegada a la setmana. Al mercat es venen raspalls i pastes especials per gossos, res d'usar pasta de dents humana! També és un bon dentífric el suc de llimona. Només cal mullar el raspall amb el suc i fregar les dents.

  • L'alimentació també és important tenir-la en compte. El pinso és ideal per mantenir sanes les dents doncs és menjar sec i no atrau a les bacteris, a més que fa saltar el sarro que tinguin. En canvi, tot el què sigui menjar humit (arros, verdura, llaunes de carn..) és un niu de bacteris.

  • Hi ha una àmplia oferta de joguines que substitueixen el raspallat de dents i són més agradables pel gos. Els dental Kongs són unes joguines de cautxú que tenen unes ranures on es posa la pasta dental (que té bon sabor per ells) i els gossos freguen les dents amb la pasta tot jugant.

  • També hi ha bastonets o ossos que són molt durs i fan que el gos hagi de rossegar per menjar-los. D'aquesta manera el sarro salta de les dents.
De tota manera el veterinari sabrà detectar quan convé fer la neteja dental del gos i eliminar el sarro. Cada gos té el seu procés però sol ser cada cinc anys. No és una intervenció complicada ni llarga. S'adorm el gos per poder treballar còmodament i en unes hores, quan s'ha despertat de l'anestèsia, se li dóna l'alta.

La majoria d'estris que hem anomenat es poden trobar a les botigues de mascotes però recomanem la botiga online Mascota Planet.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada