10 de gen. 2010

EL PASTOR ALEMANY


Es pot afirmar que el Pastor Alemany és el gos més famós del món tot i ser una raça relativament jove, de 1898. En només cinc anys ja s’havia convertit en una estrella i pocs anys després, a principis dels anys 20 va ser popular gràcies a les primeres pel·lícules mudes del gos Rin tin tin.


RAÇA: Pastor Alemany

CLASSIFICACIÓ : Grup I: gossos pastors i bovers. /Lupoide.

ORÍGENS: D’origen alemany, segle XIX. El 1871 el capità de cavalleria Max Emile Fréderic von Stephanitz va dir en un text: “és un pastor alemany tot gos que visqui a Alemanya i que, gràcies a un exercici constant de les seves qualitats com a pastor el seu cos i físic arriben a una perfecció pel que fa a utilitat”.  Després de la Primera Guerra Mundial el pastor alemany va ser introduït a França i el Regne unit. Van creure convenient canviar el nom doncs feia referència al país enemic i es va batejar com Pastor d’Alsacià (nom que a Anglaterra se seguéis usant). Antigament guardava ramats de vens però la seva capacitat com a pastor d’ovelles va anar desapareixent.

TRETS FÍSICS: TALLA :mitjà/gran. Gos vigorós i musculós. PES: al voltant de 32 kg. ESPERANÇA DE VIDA: 13 anys. ALÇADA: mascles 60-65 cm i femelles 55-60 cm. COLOR: lleonat i negre amb pèl espès i apretat. També hi ha el de color blanc.

CARÀCTER: molt intel·ligent, extremadament sensible, valent, fàcil d’ensinistrar. És molt versàtil: té capacitat per ser gos policia, rastrejador, gos pigall, detector de drogues, gos de guarda i defensa. És per aquesta alta capacitat de “treballar” que no se’l pot tenir com a animal de companyia. Se l’ha d’estimular per a que no acabi desequilibrat i agressiu. Necessita una educació i disciplina seriosa.




PUNTS DÈBILS
  • Té tendència a tenir Displàsia de malucs* .
  • Propens a agafar “Moquillo” els primers mesos de vida.
  • Pateix problemes gàstrics. Se li ha de donar menjar sec.
  • Si no se li dóna la vida que necessita té facilitat per desequilibrar-se i agafar neurosis o tornar-se agressiu.
QUÈ HEM D’EVITAR
  • Tenir-lo gaire temps tancat a casa o sol. És un gos molt actiu que necessita molt exercici i estímuls. A part dels passejos diaris necessita una sortida a la muntanya o platja almenya dos cops al mes. D’aquesta manera la seva ment serà equilibrada i evitarem atrofies físiques com la Displàsia de cadera.
  • La sobrealimentació. Per evitar els problemes gàstrics.
  • Posar-lo a viure en un pis. L'espai reduït li crea molta angoixa.
IDEAL PER
És una raça que serveix per un determinat tipus de persona.
  • Persones fortes, amb autoritat (no violència).
  • Que els agradi molt sortir a córrer a la muntanya amb el gos.
  • Gens recomanat per gent passiva o feble de caràcter, i gent que vulgui un gos de companyia.
  • És bo amb els nens però cal ensenyar-lo des de petit a estar en contacte amb ells i no deixar-los mai sols.
  • Cases amb jardí o terrenys grans.

* malaltia òssia genética produïda per una malformació de l’articulació coxofemoral que produeix dolor i coixera al gos de les potes de darrera.




2 comentaris:

  1. Bon dia

    Tinc un gos creuat de Husky i pastor alemany. És molt carinyós i juganer, ara te 2 anyets. El problema, es que el tenim a un tancat al jardi (el tancat és gran, i pot correr, i tenen les casetes, aigua abundant, hombra, sol...), a mes hi tenim un altre gos amb ell, aixi que mai està sol, i s'escapa del tancat per quedar-se al jardi. El problema be, quan plantem plantes noves al jardi...inmediatament s'escapa del tancat i ho destrosa tot.
    Com ho podriam evitar?
    gràcies

    ResponElimina
  2. Per molt gran que sigui el tancat i que tingui un company amb ell un gos amb l'activitat d'aquestes dues races necessita sortir del tancat, i sobretot, necessita l'amo. Els hauries de treure a passejar a diari, mínim un cop al dia, fent una llarga caminada per a què es cansin, per a què es motivin. Si s'escapa del tancat és per ansietat, necessitat de motivacions. Els gossos no en tenen prou amb menjar, aigua i un lloc per viure. Necessiten fer activitats amb els seus amos, és molt important. I més si és un cadell.
    salutacions

    Leticia

    ResponElimina