18 de gen. 2010

QUÈ FEM AMB LES PAPARRES DEL GOS?



 
Les paparres són uns dels grans enemics dels gossos. No només els provoquen dolor i els treuen sang sinó que poden ser portadores de moltes malalties. Generalment s’enganxen a les orelles, el coll i entre els dits del gos, doncs són les zones amb la pell més fina. Inoculen un protozou que ataca els glòbuls vermells i els destrueix mentre s'alimenten de la sang de la víctimai es van inflant fins arribar a medir un cm. Solen aparèixer a les zones rurals però no és impossible veure-les als jardins de les ciutats, de fet, són dues espècies de paparra diferents. Les estacions més propenses són primavera i estiu. Una malaltia molt perillosa que transmeten les paparres és la Piroplasmosis. És una malaltia que evoluciona molt ràpid per això és important estar atent als símptomes:
  • Molt cansament i abatiment.
  • Febre alta (40 º)
  • Orina fosca.
  • Parpelles groguenques.
Aquests símptomes demostren que l’animal té anèmia. S’ha d’anar urgentment al veterinari. Si la malaltia no es detecta a temps el gos por morir. S’ha d’afegir que aquesta no és una malaltia que es transmeti a l’ésser humà.

Com treure-les?
És millor prevenir que curar, sempre. Cal desparasitar el nostre gos convenientment per evitar l’aparició de paparres i altres insectes. Al mercat hi ha diverses possibilitats que van des del collar a les pipetes o els esprais. Si malgrat tot detectem paparres al nostre gos hem de seguir les següents passes:
  1. Humitejar la zona amb un cotó xop d’alcohol per anestesiar la paparra, doncs quan s’enganxa, els seus perforadors de sang queden soldats com ciment.
  2. Amb unes pinces estirem la paparra pel cap per evitar que es quedi enganxada.
  3. Un cop extreta hem de tirar esprai antiparasits a tot el cos de l’animal.
NO arrancar la paparra de cop, sense alcohol. Si queda algun tros d’insecte enganxat pot produir infeccions al gos.

 

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada