24 de gen. 2010

COM USAR EL PREMI I EL CÀSTIG EN L'EDUCACIÓ

Ja hem dit en diverses ocasions que la millor manera d’educar a un gos de forma sana i equilibrada és premiant les bones conductes. I també és el més just perquè, pensem una cosa, no es pot castigar a algú que no li has ensenyat les regles abans, no?. Ara bé, no podem descartar el càstig en algunes situacions. L’important és saber distingir en quines situacions es pot i s’ha de castigar i quines convé no fer res. I també cal saber de quina manera s’ha de castigar i de quina no.

És fonamental saber que per a què un càstig sigui entès pel gos és necessari que es produeixi just al moment (o pocs segons després) del mal comportament. Pel contrari, si castiguem al gos mitja hora després de la mala acció no tindrà cap efectivitat, doncs l’animal no associarà el nostre enfado amb el què ell ha fet malament. Els gossos tenen una memòria molt curta i funcionen per associació d’idees. Posem un exemple: Arribem a casa després d’unes hores fora i trobem que el gos ha orinat. Si el renyem en aquell moment ell s’espantarà i actuarà com si entengués el què ha fet malament però en realitat no sabrà què ens passa i ens afafarà por. En aquest cas és millor no dir-li res. Només el renyarem amb un NO rotund i fort si l’enganxem fent el pipí. En una altra entrada ja us explicarem en detall com ensenyar un cadell a fer les seves necessitats.

Considerarem el NO com l’única via de càstig possible cada vegada que vulguem posar límits al gos. D’aquesta manera ell compren i no s’espanta. Procurarem, per això, educar a base de recompensa quan hi hagi bona conducta. És el què s'anomena ensinistrament en positiu.

Com hem de premiar?
  • Amb llaminadures per gos o quelcom de menjar que li agradi molt. Sempre en petites dòsis. Convé que es quedi amb ganes de més per seguir interessant en portar-se bé per aconseguir-ne més.
  • Amb el joc: no tot és el menjar. Una bona manera de premiar és tirant la pilota i dedicant una estona de joc amb ell.
  • Carícies: són mostres d'afecte que ell entén com una recompensa.
Tot això és aplicable tant si el volem felicitar per una bona conducta (com quan depsrés de molt insistir fa el pipí a fora) com per ensinistrar-lo.

Com no hem de castigar?
  • No pegar ni agredir mai el gos per castigar-lo. Aquesta mètodes agressius a la llarga provoquen pors en l’animal i pot acabar sent agressiu.
  • No aplicar el mètode Dominance down *.
  • No fer servir diaris ni similars, encara que siguin per picar a terra. La por no és un bon aliat en l’educació.
  • Amb crits o dient un munt de paraules que no entén.

*És el mateix sistema de càstig dels llops quan s’enfronten jeràrquicament si un llop de rang inferior es revela a un llop superior. Aquest li dóna la volta agressivament i el deixarà panxa amunt fins que el vençut el llepi. De la mateixa manera agafarem el gos pel coll i el subjectarem panxa amunt fins que ell es torni submís amb llepades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada