12 de maig 2010

DOMINANCIA, REALITAT O FICCIÓ?

Dominancia, realidad o ficción? Desmunta de forma breu, clara i contundent l’etologia canina tradicional, és a dir, la visió d’aquells professionals que consideren que el gos actua segons els mateixos paràmetres que el llop i que, per tant, requereix ser dominat pels amos . Barry Eaton, ensinistrador especialista en gossos sords, centra la seva tesi en desmuntar molt irònicament les famoses regles de la manada*, les regles que tot amo ha de complir per demostrar al gos qui és L’Alfa. Eaton afirma amb contundència que la l’ensinistrament basat en la dominància que practiquen alguns professionals televisius com César Millán o Capponi és una idea arcaica i que no s’aguanta ni en la seva arrel. Crítica que és un error comparar la forma de viure en manada entre gossos i llops perquè l’evolució ha fet que tinguin poques coses en comú. El gos quan viu amb els humans, com que té garantides les seves necessitats vitals i no s’ha de preocupar de la reproducció no té cap necessitat de lluitar pel lideratge de la manada, que és l’únic motiu pel qual els llops tenen una jerarquia tan marcada. És més, segons Eaton, fins i tot són errònies les bases de la creença de la forma de viure dels llops. Ell diu que ni tan sols és veritat que el llop Alfa mengi primer, que lideri les caceres etc.

És interessant llegir com argumenta perquè les lleis fonamentals de la manada són incorrectes, inviables i no tenen sentit. Ell és partidari de l’ensinistrament en positiu, a base de premiar el gos quan es comporta correctament per a què repeteixi conductes desitjades. El gos farà lliurement el què li demanem que faci sense forçar-lo. Està absolutament en contra de mesures com tombar el gos de panxa a munt per obligar-lo a ser submís.
Segons l’etologia tradicional quan el gos estira de la corretja és perquè és dominant; Eaton diu que no és així, el gos estira perquè no li hem ensenyat a caminar d’una altra manera. Estira més per ansietat que per domini.
Una de les regles diu que no hem de deixar al gos dormir al nostre llit perquè els gossos submisos no dormen al llit de l’Alfa. Segons Eaton no hi ha cap problema en què el gos dormi al nostre llit, l’únic que li hem d’ensenyar és a baixar quan li diguem. Aboga per un bon ensinistrament i una bona sociabilització des de són cadells, simplement.

"Dominancia, realidad o submisión?", Barry Eaton. Kns ediciones. 2005. 79 pags. 10 €.


*Relges de la manada (entenent que Alfa=Amo):
  • A l’hora del passeig l’Alfa sempre sortirà per la porta primer que el seguidor.
  • L’Alfa sempre menja primer.
  • El gos submís no dormirà mai al llit ni sofà de l’Alfa.
  • En arribar a casa l’Alfa no saluda mai el gos.
  • El gos mai decideix quan jugar, és l’Alfa qui comença i acaba el joc.
 Beaton n’enumera algunes més però aquestes són les fonamentals i que solen recomanar alguns professionals.





2 comentaris:

  1. Apuntat per a aquest Sant Jordi!!

    Per cert, has sentit a parlar d'aquest llibre?
    http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=58434&ch=4
    "Adiestra a tu perro en positivo" Jaime Vidal
    Si és que sí, quina opinió en tens?

    ResponElimina
  2. Gràcies per recomenar aquest llibre. Aquest concretament no el conec, però n'hi ha molts sobre l'ensinistrament en positiu. Me'l llegiré i el comentaré al bloc.

    salut

    Leticia

    ResponElimina