20 d’oct. 2010

L'AGILITY-DOG


Què és l'Agility i en què consisteix?


L’Agility és un esport caní d’agilitat, com el seu nom indica, en què el gos s’entrena per passar una sèrie d’obstacles tot obeïnt rigorosament les ordres del seu amo que  l'acompanya. El gos ha de superar entre 10 i 20 obstacles com passar per sota un túnel, saltar tanques, sortejar estaques, mantenir l’equilibri corrent damunt de bigues, pujar i baixar una rampa etc. La finalitat del recorregut és que el gos vagi superant els obstacles en l’ordre indicat, sense cometre errors i dins la TRS (temps establert pel jutge). S’aniran canviant l’ordre dels obstacles al final de cada recorregut per evitar que el gos actuï per memorització. Guanya l’equip amb menys penalitzacions i que acabi en el menor temps possible.

Hi ha tres categories de competició en funció de la mida dels gossos:

  • S “mini”: per gossos de menys de 35 cm d’alçada.
  • M “mitjana”: Per gossos de 35 cm o més i inferiors a 43 cm.
  • L “standard”: per gossos de 43 cm o més.
  • Segons la FCI (Federació cinològica Internacional) els obstacles homologats són:


  1. Roda o neumàtic
  2. Eslàlom
  3. Túnel flexible
  4. Taula
  5. Balancí
  6. Balles de salt
  7. Rampa
  8. Túnel rígid
  9. Passarel•la
  10. Mur o viaducte
  11. Salt de longitud


Quan va aparèixer l'Agility?
L’Agility va néixer l’any 1978 amb l’ocasió de una important exposició canina britànica. John Varley va ser l’encarregat de buscar un espectacle original que despertés l’interès del públic. Va pensar les carreres d’obstacles que feien els cavalls i se li va acudir que si ho feien ells perquè no podien fer-ho els gossos?


Qui hi pot participar?
Hi pot participar qualsevol persona amb ganes de disfrutar de fer exercici amb el seu gos i amb prou disciplina per ensinistrar-lo. No cal tenir un gos d'una raça determinada doncs qualsevol gos, de raça o pataner, és capaç d’aprendre a fer Agility. Ara bé, sempre hi ha races més predisposades i amb més facilitat d’aprenentatge per les seves aptituds innates com són el Border Collie, Pastor Alemany, Border Collie, Cocker Spaniel etc.

On es practica?
Hi ha nombrosos clubs d’agility arreu de l’estat on qui vulgui pot apuntar-se i assistir a les classes per aprendre a ensinistrar el propi gos a més a més d’utilitzar les instal•lacions per practicar. Ara bé, també es pot practicar a casa amb obstacles inventats. Us podeu limitar a practicar Agility per diversió o pujar un esglaó més i competir en campionats. Si per contra voleu comprar els obstacles homologats us recomano les botigues online Zooplus i també Tienda animal que els tenen a preus raonables.

Us posem alguns dels Clubs que hi ha arreu de Catalunya. Si cliqueu damunt el nom entrareu a la seva web:

Per què és recomenable practicar Agility?


  • amb aquest esport el gos no s’esforça per satisfer el seu amo únicament, sinó que es diverteix en la seva companyia i l’estimula rebre recompenses quan fa bé el què se li demana. Aquesta diversió mútua entre gos i amo fa que els vincles i els lligams s’enforteixin.
  • També és una forma de fer amics que comparteixen la mateixa passió pels gossos.
  • Ajuda a socialitzar el gos, a acostumar-se a estar envoltat de gossos diferents.El gos fa exercici, se sent realitzat i útil i això millora el seu comportament eliminant possibles problemes d’agressivitat, pors o angoixes.
  • A la web de la Federació catalana d’Agility trobareu el reglament complert i tota la informació necessària.



4 comentaris:

  1. Hola de 9! ja que parleu d'aquest tema, aprofito per preguntar si algu sap on comprar el material d'agility a bon preu, a la protectora Lydia Argilés estem en projecte de montar una pista d'agility y estem buscan on comprar els obstacles. moltes gracies

    ResponElimina
  2. Hola Biaix,
    la teva pregunta m'ha fet adonar del meu oblit alhora de recomenar alguna botiga on comprar els obstacles. Ja he incorporat a l'article dues botigues online que estan molt bé: zooplus i Tienda animal. Rellegeix l'article i trobaràs els links.
    Em sembla una gran idea que volgueu muntar una pista d'Agility pels vostres gossos de la Protectora. Saps que jo col·laboro amb vosalres en la revista?

    salut

    ResponElimina
  3. Shiii, men vaig donar compte l'altre dia mentres fullejava una de les revistes i vaig veure un article teu, jeje, que petit que és el món.
    Merci pels links, la de zooplus ja la coneixia, perque hi he comprat diverses coses pels meus peluts i aquesta va ser la primera que vaig mirar, ara li donare un cop d'ull a la de tienda animal i au a comparar preus, que en aquets temps que stem s'han de mira i remirar. ;). Fins al proxim article. xitoss

    ResponElimina
  4. Ah i me deixat de dir que la pista d'agility no sols sera pels peludets de la prote, sino per tot aquell particular que vulgui pasar una estona divertida i practicar aquest deport amb el seu gos, amb la condició de fer-se soci de la protectora. ;). Si algu si anima ja sabeu

    ResponElimina