5 de des. 2010

EL TEST DE CAMPBELL


Quan volem adquirir un cadell a una botiga o a un criador és important triar bé el gos. No es recomana ni agafar el més actiu i mogut, ni el més poruc o aturadet. El primer probablement serà un gos dominant i el segon tindrà problemes de pors. Per això existeix el Test de Campbell; un test que consisteix a passar una serie de probes al gos per detectar la tendència del seu caràcter.
L'estatunidenc William Campbell va crear el test el 1975. Es basava en l'estudi del comportament del cadell i permetia identificar la personalitat del gos.
El test consta de 5 fases. Cada fase posa a prova una part diferent del caràcter:
  1. Fase d'atracció social.
  2. Fase de seguiment.
  3. Fase d'immobilització dominant.
  4. Fase de dominància social.
  5. Fase de dominància per elevació.
  6. Fase d'atracció social:

Fase d'atracció social:
El primer exercici ens diu quin grau d'atracció social (interès en relacionar-se) té el cadell. Posar el cadell al mig de la sala, allunyar-se uns metres, posar-se de genolls i picar de palmes. El cadell ve? Porta la cua alta o baixa? Dubta o s'acosta decidit? Això demostrarà si és confiat o més aviat independent per naturalesa.


Fase de seguiment:
Ens dóna a entendre el grau de confiança que té el cadell en una persona.
Ens allunyem del cadell. Es tracta de valorar si ens segueix i de quina manera. Ho fa sense dubtes i amb la cua alta? O porta la cua baixa? Potser no ens segueix?



Fase d'immobilització dominant.
Demostra si el gos té tendència dominant o submís. Posem el cadell panxa a munt, agafant-lo amb una mà sobre el pit durant 30 segons. Com reacciona? Intenta per totes les seves forces revelar-se? Es revela una mica però després ho accepta? Es deixa fer i ens llepa les mans? Un gos dominant no suporta que el col·loquin en aquesta posició.


Fase de dominació social:
Ens diu el grau d'acceptació de ser dominat per la persona. Ens ajupim al costat del cadell, li donem un copet a la part superior del crani i anar baixant per la columna vertebral i després acariciar-lo a contrapèl durant 30 segons. Ens salta a sobre tot mossegant? Es gira i ens llepa? Se'n va?


Fase de dominància per elevació:Ens inclinem i agafem el cadell durant 30 segons amb les mans sota el tòrax deixant les seves potes elevades. Es revela violentament? Es revela i després es calma?



Condicions necessàries per fer el test:
  • S'ha de fer a un espai on no hi hagi distraccions per l'animal.
  • Convé que la persona que faci el test no tingui relació amb el cadell, per a garantir resultats objectius.
  • L'edat del cadell ha de ser de 7 setmanes.
  • No s'ha de felicitar al gos quan faci els exercicis ni renyar-lo. No li estem ensenyant cap conducta, només l'examinem.
Cal destacar que el Test de Campbell ens dóna pistes importants de la tendència del caràcter que tindrà el gos, però no és cap certesa científica. És a dir, que l'educació que li donem al gos serà definitiva alhora de forjar un caràcter, independentment de la tendència natural del cadell.


*Si cliqueu a la següent pàgina: http://www.adiestramientodeperros.com/testdecampbell.html  podreu fer el test i treure els resultats. Aquí només us hem explicat en què consisteix.

*Per veure un vídeo demostratiu del Test de Campbell cliqueu a l'enllaç http://www.youtube.com/watch?v=Z3O3Y9hAu9U











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada