13 de des. 2010

SHAR-PEI


El Shar-Pei encara és una raça força desconeguda a Catalunya però que va en augment. Sorprèn per les seves arrugues i el seu aspecte encantador. Si se'l coneix ens adonem que és de les races més versàtils i adaptables que hi ha, capaç de conviure en llocs diferents i persones molt diverses.

RAÇA: Shar- Pei

CLASSIFICACIÓ: Grup II: Gossos de guarda i defensa.

ORÍGENS: Xina. El Shar-pei té orígens molt antics. S'han trobat estàtues de la raça del 206 a.C. Va tenir tot tipus de finalitats: al principi era gos de guarda als temples, gos de caça de porc senglars, i segles més tard se l'entrenava com a gos de combat entre gossos. Amb el comunisme a Xina, el Shar-Pei va perdre el seu prestigi perquè se'l considerava un gos de luxe prescindible i per tant que s'havia d'eliminar. Donada l'alarma de la extinció de la raça, als anys 60 dos habitants de Hong Kong van publicar a una revista nord-americana demanat ajuda per evitar l'extinció i ca tenir un gran èxit. Es van rebre més de 200 peticions des d'EEUU demanat cadells.

TRETS FÍSICS: Pell molt arrugada en els cadells que es va estirant quan creixen. TALLA: Mitjà/gran. ALÇADA: entre 40 i 50 cm. PES: de 15 a 20 kg. COLOR: negre; marró foc; marró fosc. ESPERANÇA DE VIDA: de 12 a 14 anys.

CARÀCTER: Molt intel·ligent, tranquil, molt guardià i per tant cal imposar disciplina per a què no acabi sent dominant. No és massa juganer. Molt unit a l'amo i afectuós amb ell però desconfiat amb els estranys. Molt adaptable. Necessita molta atenció dels amos. Molt territorial. Pot ser dominant amb altres gossos. Poc bordador.

PUNTS DÈBILS:
  • Sol tenir salut de ferro però els seus plecs a la pell són el seu punt dèbil. Pot tenir infeccions si no es netegen a diari. Pot patir la malaltia Dermodex (paràsit que entra als plecs de la pell quan són cadells).


NECESSITATS ESPECIALS:
  • La companyia. Encara que no ho sembli és una raça que detesta especialment la soledat.
  • Les passejades amb l'amo.


IDEAL PER:
  • Viure a qualsevol entorn. És de les races més adaptables a viure tant a ciutat com a poble.
  • Persones que sàpiguen imposar disciplina sense ser violents. Que donin afecte al seu gos però sense consentir-lo.
  • Persones que tinguin temps per dedicar-li, si nó el seu caràcter es ressentirà.
  • Famílies amb nens. És un amant dels petits i té una gran paciència amb ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada