31 de març 2010

EL DÀLMATA

Qui no recorda haver desitjat de petit tenir un Dàlmata després de veure la pel•lícula 101 Dàlmates de Walt Disney? Certament, l’èxit del film va suposar un boom en la demanda de la raça durant uns anys, i és lògic, doncs els seu pèl blanc amb taques negres la doten d’una gran bellesa, elegància i originalitat. Té, però, moltes altres qualitats que val la pena conèixer.

 
RAÇA: Dàlmata.

 
CLASSIFICACIÓ: Grup VI: gossos tipus “sabueso” i de rastre(excepte llebrers) /Bracoide.

 
ORÍGENS: Ve de l’antiguitat però no se sap del cert el país d’origen. Ja apareixien representats en frescos grecs i egipcis, si més no, es creu que eren gossos molt similars als Dàlmates. Ara bé, no va ser fins l’Edat Mitja que es va convertir en l’animal preferit de les corts Europees. A Itàlia va ser la raça predilecta dels papes fins el punt de convertir-se en l’emblema del papat. A partir del segle XIX es va desenvolupar a Gran Bretanya i França. L'usaven com a gos d’acompanyament de carruatges de bombers per ajudar en les tasques de recerca de persones o material.

 
TRETS FÍSICS: TALLA: Gran. COLOR: blanc amb taques negres o marrons. ALÇADA: Mascle: 58’4-61cm. Femella: 58’4-60. PES: uns 20 kg. ESPERANÇA DE VIDA: 12 anys. És un gos elegant, de pèl curt, orelles caigudes i cua llarga.

 
CARÀCTER: Molt actiu, adaptable, alegre, carinyós però sense excessos, espontani, una mica desconfiat amb els estranys. Tot i que actualment se'l busca com a gos de companyia, i ho pot ser, els seus instints de gos de treball pel qual va ser creat els segueix tenint, per això necessita fer molt exercici. S’entrega al 100% al seu amo i és molt protector amb ell i tota la família. Molt intel•ligent. Té fama de raça agressiva però res més lluny de la realitat, sempre i quan se li aporti l’exercici que necessita per alliberar energia i una bona educació. A dins de la llar necessita el seu propi racó confortable.

 
PUNTS DÈBILS
  • Molt sensible al fred i a la incomoditat. Si és té al jardí cal una bona caseta que el protegeixi de les baixes temperatures. Millor si pot estar dins de casa.
  • Tendència a engreixar-se perquè sempre té molta gana. Li hem de controlar la dieta evitant picar a la taula.
  • Té les oïdes fràgils i hi ha força casos de sordera.
 
QUÈ HEM D’EVITAR
  • Tenir-lo massa hores tancat a casa. La falta d’activitat pot afectar greument al seu comportament i provocar-li angoixa i a la llarga agressivitat.
  • Comprar-lo simplement com un capritx per ser una raça cinematogràfica.

IDEAL PER
  • Persones actives que els agradi sortir a passejar sovint amb el gos i portar-lo a tot arreu i a córrer. No és un gos adequat per persones massa casolanes que els agradi estar al sofà amb el gos als peus.
  • Persones fortes de caràcter, que sàpiguen donar disciplina al seu gos doncs és un animal molt nerviós.
  • Famílies amb nens. És una raça juganera i que gaudeix dels nens, ara, cal matisar que no és dels que es deixen estirar de la cua o ser tractat com un peluix, doncs pot enfadar-se. És necessari ensenyar els nens a tractar-lo amb respecte.
  • Tant per viure al camp com a la ciutat, s’adapta a qualsevol entorn.

 
                               fotograma de la pel·lícula 101 Dàlmates produïda per Walt Disney el 1961 a EEUU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada