16 de març 2010

ROUGH COLLEY




Qui no recorda aquella gossa valenta I tendre que vas altar al cinema en diverses ocasions I que es coneixia amb el nom de Lassie? Des que el Colley va arribar a les nostres pantalles la raça es va anar fent popular fins el punt que molta gent ha substituït Colley per Lassie com a nom de la raça.


RAÇA: Rough Colley

CLASSIFICACIÓ: Grup I: gossos pastors i bovers/ Grayoide.

ORÍGENS: Neix a Escòcia. El nom prové de coll que significa negre en anglès antic. Com que en aquells temps els vens escocesos tenien el cap negre s’anomenava coll els gossos pastors que els vigilaven. El Rought Colley va ser creuat del Setter irlandés i el Brazoi i amb els anys va anar apareixent el que coneixem actualment. La seva difusió a Europa va començar el 1860 quan la reina Victòria va visitar l'alta Escòcia i va veure les feines de pastor del Collie. Va quedar tant impressionada que es va encarregar d'estendre la raça.

TRETS FÍSICS: TALLA: gran. COLOR: sorra i blanc; tricolor; blau fosc i blanc. Varietat de pèl llarg i de pèl curt (Smooth Collie). ALÇADA: mascle 56-61 cm, femella 51-56 cm. PES: 18- 29 kg. ESPERANÇA DE VIDA: 12 anys.

CARÀCTER: Li encanta l'aire lliure, córrer a diari. És tranquil i pacífic. No té tendència a patir angoixa i trencar objectes. Elegant. Poc bordador però bon guardià. Té molt accentuat l'instint de protegir el seu amo. És un gos de treball, molt actiu. Li agrada satisfer l'amo per tan és força adiestrable. Molt intel•ligent. Desconfiat amb els desconeguts.

PUNTS DÈBILS
  • Pateix molt amb el calor i no només a l'estiu sinó amb la calefacció a l'hivern.
  • Li cau molt el pèl i aquest necessita molta cura. Se li ha de raspallar dos vegades a la setmana mínim.
  • Pot patir una malaltia de la vista: Atròfia retínica central. Es produeix per una degeneració de la retina. Produeix una disminució de la visió durant el dia.
  • Té tendència a patir una malaltia de la pell del voltant del nas.



QUÈ HEM D’EVITAR
  • Tenir-lo tancat a casa, encara que sigui al jardí. Aquesta raça necessita passejades diàries i espais per córrer.
  • Educar-lo amb violència. És un animal molt sensible i amb alta capacitat d'ensinistrament si es fa amb respecte. Si se'l tracta amb rudesa es nega a aprendre.
IDEAL PER
  • Viure en una casa amb jardí, doncs li encanta l’aire lliure.
  • Persones que vulguin un company fidel, tranquil i afectuós però sense ser massa empallegós.
  • Famílies amb nens. És molt protector amb ells i els respecta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada