3 de març 2010

COM ACTUAR DAVANT UN ATAC O UNA BARALLA


És molt possible que al llarg de la vida ens trobem enmig d’una baralla de gossos o que siguem les víctimes d’un gos agressiu. És convenient saber actuar de la millor manera per evitar que la situació empitjori.

En primer lloc NO agredirem el gos o gossos involucrats en l’atac. La violència genera més violència i es tracta de calmar l’animal. Algunes mesures a prendre tant en cas d’un atac de gos a persona com entre dos gossos són:
  • Un soroll fort pot bloquejar l’estat mental en què es troba el gos que ataca i calmar-lo. Podria servir una bocina o soroll d’olles.
  • Ruixar el/els animals amb aigua, amb una mànega o pistola. Això també els descol•loca.
En baralles entre gossos:

Mai els hem de separar interposant-nos les persones doncs en sortirem mal parats. Una bona estratègia és agafar les potes del darrere dels gossos (amb l’ajuda d’una altra persona) i estirar cap enrere. Els animals perden força i subjecció i no ens poden mossegar.

En atacs a persones:

  • Si l’atac encara no ha començat però veiem el gos preparat per llançar-se damunt nostre o corrent, la pitjor opció és apretar a córrer, doncs l’ instint de persecució del gos el farà córrer més encara i probablement ens atrapi. La millor opció, encara que requereix valor i confiança, és quedar-se immòbil, llançar-se a terra cobrint-se el cap amb les mans i no mirar-lo. Això farà que el gos interpreti que som submisos i que ens rendim.
  • Si ja ens està atacant ens hem de mantenir quiets igualment, evitar cridar i fer sorolls i moviments bruscos. Les ferides ens les fan quan movem la part mossegada. Reaccions contraries, tot i que lògiques, exacerben encara més la ràbia de l’animal.
La sang freda i la racionalitat en situacions límit de qualsevol tipus són les que salven moltes persones d’acabar malament.
Les conseqüències d’un atac pot portar a ferides terribles tant a persones com a gossos. És important actuar ràpidament i saber distingir ferides superficials de ferides profundes. El primer que s’ha de fer és rentar les ferides amb aigua i sabó, sempre i quant siguin lleus i no hi sang. Si és greu s’ha d’anar al veterinari amb urgència.
Hem de recordar que un gos agressiu, a menys que tingui un problema de salut que el porti a mossegar, sempre és responsabilitat de la mala educació del seu amo.

1 comentari:

  1. Molt bo aquest article, Letícia. Sobretot això que dius al final "....és responsabilitat de la mala educació del seu amo" Si tots tinguessim això ben clar molts gossos s'estalviarien de ser vistos com a culpables de casos ens els que són víctimes.
    Xavier:
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100003611091087&sk=wall
    kankontent@gmail.com

    ResponElimina